Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 18. 08:49, kedd | Helyi
Forrás: sonline.hu

Leépítés jön, súlyos sebeket kapott a rezsiháborúban az FGSZ

Leépítés jön, súlyos sebeket kapott a rezsiháborúban az FGSZ

Ukrajna felől jön a gáz, tehát nincs gáz – derült ki a siófoki székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt. kérdésünkre adott válaszából.

Az FGSZ árbevétele tavaly 15 százalékkal esett vissza, s a rezsicsökkentés is „súlyosan” érintette a cég eredményét, gazdálkodását.

Az idén elkerülhetetlen lesz a létszámleépítés – hallani a zrt. házatájáról, amit lapunk kérdésére is megerősítettek, azzal: egyelőre részleteket nem tudni, „zajlik a helyzet áttekintése és elemzése, a rövid- és középtávú célok megfogalmazása, valamint ezzel összefüggésben a szükséges szervezetátalakítás és létszámcsökkentés részleteinek kidolgozása”.
Az FGSZ évek óta stabilan tartja magát a hazai cégek árbevételi és nyereségességi toplistájának élmezőnyében. A tavalyi eredmények tudatában tarthatónak vélik-e a pozíciójukat? – kérdeztük, amire azt a választ kaptuk: bár a társaság nettó árbevétele jelentősen, közel 15 százalékkal visszaesett 2013-ban az előző évhez képest, a beruházások és a működési költségek visszafogásával ezt nagyrészt ellensúlyozni tudták, megőrizve a működési eredményt. Végleges számadatok még nincsenek, de várakozásaik szerint a 2013-as árbevétel, illetve adózott eredmény alapján is ott lehetnek még a toplistán.

Pánikra nincsen okuk azoknak a sport- és kulturális szervezeteknek sem, amelyeket az FGSZ jelentős mértékben támogatott az elmúlt években. Ha csökkentett mértékben is, de fenntartják sport- és kultúratámogatási programjukat – derült ki egy újabb kérdésre adott válaszukból. Miként az is, hogy a tavalyi kétszeri rezsicsökkentés novemberre „lenullázta” a lakossági földgázfogyasztáshoz kapcsolódó szállítási tevékenységük tőkearányos megtérülését. A gyakorlatban ez árbevétel-kiesésként jelentkezett 2013-ban.

A 2014-ben várható újabb rezsicsökkentő intézkedések pedig további bevételkiesést okozhatnak az FGSZ-nek. Negatívan befolyásolja a zrt. teljesítményét az évek óta megfigyelhető magyarországi ipari és lakossági földgázfogyasztás-csökkenés is; hasonló tendenciák látszanak azokban a szomszédos országokban is, ahová az FGSZ tranzitszállításokat végez.
Ukrajna felől az elmúlt hetekben is a megszokott üzemmenetben érkezett a gáz a határra, tájékoztatott a siófoki rendszerirányító, hozzátéve: negatív fordulatra nem számítanak a közeljövőben sem.

Ezzel együtt Ukrajnát a minap megfenyegette az orosz Gazprom: leállítja a szállítást, ha nem fizeti meg tartozásait. Mint emlékezetes, 2006-ban az akkori orosz-ukrán gázvita hatására jelentősen csökkent a magyar határon mért gáznyomás.

Az elmúlt napok hazai gázos hírei között olvashattuk: szándéknyilatkozatot írt alá az állami hátterű MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a német E.On magyar társaságainak, így az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózat Zrt., valamint az E.OO Energiaszolgáltató Kft. átvételéről, azaz „államosításáról”. Az FGSZ Földgázszállító Zrt., mint köztudott, állami érdekeltségű cég azáltal, hogy a Mol leánycége.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.