Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 19. 08:47, péntek | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Leálltak egyes kórházi beruházások, így a siófoki is

Leálltak egyes kórházi beruházások, így a siófoki is

Áll a siófoki kórház közel hárommilliárd forintos fejlesztése-bővítése, az okokról lapunknak jövő hétre ígértek nyilatkozatot.

Nem tudni tehát, hogy ez a beruházás is érintettje-e annak a körnek, melyről Cserháti Péter helyettes államtitkár azt mondta szerdán Siófokon, a Magyar Kórházszövetség kongresszusának nyitónapján: ötvenegy uniós projektet örököltek, s szükséges még forrás ahhoz, hogy be lehessen fejezni ezeket.

– Az elmúlt hónapokban 40-45 milliárd forintot kellett a megörökölt tartozásrendezésre fordítani annak érdekében, hogy leállt beruházások elindíthatók legyenek, vagy a közbeszerzési eljárás lezárható legyen – utalt ezzel is arra az átadás-átvételi folyamatra a helyettes államtitkár, melynek révén 112-re nőtt az állami fekvőbeteg-intézmények száma az elmúlt időszakban. Cserháti megemlítette azt is: a kórházakkal együtt azok átvétele során az önkormányzatoktól összesen 1,1 milliárd forint érkezett az államhoz, „és ez nem az az összeg, amire azt lehetne mondani, hogy a második fenntartói láb.”

Igazak azok a sajtóhírek, miszerint arra készülnek, hogy forrásbevonás révén csökkentik a várólistákat – ismerte el a helyettes államtitkár Siófokon a kórházszövetség kongresszusán. E szerint a kormány ötmilliárd forintos pénzinjekcióval szeretne rövidíteni az egészségügyi várólistákon, azért is, mert egy uniós irányelv szerint októbertől bármely tagállamban gyógyíttathatja magát az állampolgár akkor, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várnia egy beavatkozásra. A hírek szerint a legköltségesebb, például a gerinc-és csípőprotézis-műtétekre hosszú ideje várakozóknak kedveznének. Akad olyan kórház, ahol több évet is kell várni egy-egy ilyen beavatkozásra. Többek szerint egyébként ha lesz is pluszpénz, akkor sem biztos, hogy mindenütt fel tudják gyorsítani ezeket a műtéteket – kellő számú szakember híján.

– Azt gondolnánk, hogy az egészségügy uniós szinten a prioritások között szerepel, de nincsen így – mondta Cserháti Péter. Ez a helyettes államtitkár szerint a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus számaiból is látszik. A következő időszakban már nem annyira az infrastruktúra-fejlesztést támogatják, mint inkább a gyógyturizmust és más, az ágazathoz kapcsolható területeket. A nyolcvannégy önkormányzati és huszonnyolc gazdasági társaságként működő intézmény átvételével – tette hozzá Cserháti – lezárult a folyamat (11 milliárd forintnyi adósság érkezett az államhoz ezekkel a kórházakkal), már csak azért is, mert a háromszázharminc érintett önkormányzat közül mindössze hatvan adta volna át járóbetegellátóját, így ezek maradnak helyi kézben. Az idénre is megvan a fedezete az ágazat béremelésének, erre harmincmilliárd forint áll rendelkezésre – nyugtatta meg a kórházszövetségi küldötteket, majd azt mondta: a fekvőbeteg-intézmények állami kézbe vétele után visszafelé már nem vezet út. – Mostantól azt kellene bizonyítani, hogy ez jobb, hatékonyabb rendszer – így Cserháti Péter. – Konszolidációs időszak, nyugalom kéne ehhez, csakhogy most éppen a választási kampány közeleg...


Kongresszus Varga Ferenc emlékének

Varga Ferenc emlékének szenteli a Magyar Kórházszövetség a 25., siófoki kongresszusát, melyre pénteken Szócska Miklós államtitkárt is várják. A szerdai nyitónapon emlékeztek a közelmúltban elhunyt siófoki kórház-főigazgatóra, akit egyedüliként a hazai intézményvezetők közül kétszer is elnöknek választott a kórházszövetség. Rácz Jenő, a jelenlegi és egyben leköszönő elnök méltatta Varga Ferenc életútját, Balázs Árpád siófoki polgármester pedig azért mondott köszönetet, amiért a szervezet ilyen módon emlékezik a siófoki kórházat több évtizedig vezető főigazgatóra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.