Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 30. 10:36, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Labormutyi? Gyanúban a siófoki és a fonyódi terem is

Labormutyi? Gyanúban a siófoki és a fonyódi terem is

A megkérdezett számítógépes és PR-szakemberek szerint is súlyos tízmilliókat lehetett volna megtakarítani e tételek „túlárazása” nélkül.

Az a számítógépes szoftver, ami a középiskolai laborterem foglalását és kihasználtságát regisztrálja, 12,6 millió forintot kóstál – egy tétel Hadházy Ákos gyűjtéséből. A trafikmutyit még szekszárdi önkormányzati képviselőként leleplező, de ma már az LMP-ben politizáló állatorvos most az Öveges József-program pazarlásaira hívja fel a figyelmet; kigyűjtötte, hogy a 44 vidéki és nyolc fővárosi középiskolai természettudományos labor beruházásai során mire mennyit költöttek. A teremfoglaltság szoftverjét a Commitment Zrt. nyerte el meghívásos pályázaton több más város mellett Siófokon és Fonyódon is – írta szombati a Népszabadság. A cég tulajdonosa, Guller Zoltán az első Orbán-kormány idején az oktatási minisztérium közigazgatási államtitkárságán dolgozott, 2010-től kabinetvezető volt a fejlesztési tárcánál, később az Erzsébet-program miniszteri biztosaként szolgált.

Hadházy Ákos úgy véli, a program meghívásos pályázatairól döntő grémiumok tagjai hűtlen kezelést követtek el, ezért büntetőfeljelentést tett. A Népszabadság cikke szerint az Öveges-program része volt a siófoki és a fonyódi gimnáziumban elkészült labor is, pénteken ugyanakkor arról írtunk, hogy a kaposvári Táncsics hasonló létesítménye is „gyanúba került” (a lapunkhoz került anyag szerint a 300 milliós beruházásból maga a labor csak 135 millióba került – írtuk pénteken), de Vámosi László laborvezető pontosításából az legalábbis kiderült: ez nem része a negyvennégy vidéki laborberuházásnak.

A kormány 2012-ben hirdette meg a 12 milliárd forint értékű pályázati programot – tudtuk meg Hoffmann Rózsa akkori közoktatási államtitkártól az idén tavaszi siófoki laboravatón. A Perczel Mór Gimnázium új terme 36 tanuló egyidejű foglalkoztatására alkalmas. Wifi-csatlakozás, vizesblokk, vákuumkivezetés, elszívófülke, vízdesztilláló és jégkészítő berendezés – ízelítő a száz százalékos uniós támogatású, Csodálatos természet elnevezésű projekt keretében elkészült, 333 millió forintba került siófoki laborról, mely tizenegy általános iskola diákjait is fogadja. A fonyódi beruházásra a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ 2012-ben 337,5 millió forintot nyert el – olvasható a fonyod.hu-n. „A központ megszűnésével a projekt 2013-ban Fonyód Város Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alkotta konzorciumhoz került.” A Mátyás Király Gimnázium laborját is látogathatja tizenegy általános iskola diáksága.

Hadházy Ákos a 314 millió forintba került 150 négyzetméteres szekszárdi laborról azt gyűjtötte ki: maga az építkezés és a speciális bútorok 45 millióba kerültek. Közbeszerzési tanácsadásra 6,3 milliót költöttek, a pedagógiai szakmai koncepció kidolgozására 6,5 milliót. A terem két intelligens táblája, a 40 fős szavazórendszer, egy projektor és négy laptop 14,1 millióba került. Az a szoftver, ami a terem foglalását és kihasználtságát regisztrálja, 12,6 milliót, a digitális tananyag 19,6 milliót kóstált. Hadházy leginkább azon lepődött meg, hogy a terem nyilvánosság előtti bemutatására 12,6 millióért szerződött a nyertes pályázó. A pályázatok értékelése mindenütt az illetékes önkormányzatok és az iskolák állami fenntartójának, a Kliknek a dolga volt. Az állatorvos-képviselő huszonkét iskola pályázatait nézte át, és arra jutott, hogy a pazarlás általános és tudatos. A képviselő védhetetlennek tartja, hogy a tanári segédanyagok és a diákok munkafüzeteinek szerkesztését egy-egy vállalkozás több városban is elnyerte, és mindenütt felvette a munkáért járó 15-20 milliót, holott a segédanyag és a füzet tartalma a különböző helyeken gyakorlatilag ugyanaz. – Ha a munkafüzetek szerkesztését vagy a már említett teremkihasználtság-szoftvert központilag rendelték volna meg az 52 iskolába, akkor ezen hozzávetőleg fél-fél milliárd forintot tudtunk volna megtakarítani – mondta a Népszabadságnak.

A lap által megkérdezett számítógépes és PR-szakemberek szerint is súlyos tízmilliókat lehetett volna megtakarítani e tételek „túlárazása” nélkül, csakhogy az olcsóbban teljesítők nem pályázhattak, mivel valamennyi tender meghívásos volt. Hadházy szerint azért, hogy azok nyerjenek, akik közel vannak a kormánypártokhoz. A siófoki és fonyódi labor kapcsán már említett Commitment Zrt. tulajdonosa a Modern Oktatási Eszközök Kft.-nek, ami három városban nyerte el a digitális táblákra kiírt pályázatot. Ennek a kft.-nek az ügyvezetője volt 2012-ig Kocsmár Kornél, aki ma az állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója.

A szekszárdi exfideszes képviselő szóvá tette a tolnai megyeszékhely közgyűlésén: két éve a város másik gimnáziuma is kapott egy hasonló tantermet, s ott kijöttek negyed-ötöd-hatodennyi pénzből. A humánbizottság vezetője azt válaszolta neki: minek ezzel foglalkozni, nem a város pénze, hanem az unióé.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.