Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Július 17. 14:09, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Kikötőnként szednék szét a Balatoni Hajózási Zrt-t?

Kikötőnként szednék szét a Balatoni Hajózási Zrt-t?

Stratégiát alkotott a siófoki képviselő-testület az önkormányzatok tulajdonában lévő, siófoki székhelyű Balatoni Hajózási Zrt.-vel kapcsolatban.

A város e szerint törekszik arra, hogy legalább ötven plusz egy százaléknyi részvényt, illetve szavazati arányt szerezzen a társaságban, „így akadályozva meg, hogy ingatlanonként szedjék szét a Bahartot”.

Siófok információi szerint ugyanis erre is mutatkozik hosszú távú szándék. Nem lehet véletlen, hogy testület arról is szavazott: a zrt. közgyűlésén résztvevő siófoki képviselő szavazatával minden olyan szándékot meg kell hogy akadályozzon, amelyik a cég bármelyik kikötőjének eladását szorgalmazná. – A társaság a nemzeti vagyon része, s hosszú távon is közösségi vagyonként képzeljük el a működtetését – szögezte le Balázs Árpád siófoki polgármester.

Hét év múlva, 2021-ben lejárnak a hajózási részvények elidegenítését szabályozó szerződések (addig csak a tulajdonos önkormányzatok adhatják-vehetik egymás között), így akkortól akár magánvállalkozások is szerezhetnek tulajdonrészt. A zrt. privatizációja elmehet olyan irányba is – olvasható a képviselő-testületi határozatban –, hogy csak az ingatlanokat értékesítik (az egykori Siotourhoz hasonlóan), a céget pedig nem kívánják továbbműködtetni. Az anyag arra is kitér: több magánvállalkozó és az önkormányzatok egy része is partner abban, hogy a kikötői ingatlanokat egyenként adják el.

Az írásos anyagban szerepel ez is: „A cég kiürítésére, ezzel pedig az egységes balatoni hajózás megszüntetésére bármikor lehetősége adódna annak a döntéshozónak, aki megszerzi a társaság 50+1 százalékos szavazati arányát. Ennek megelőzése fontos idegenforgalmi érdek”.
Siófok tehát mindent megtesz a következő években, hogy tulajdoni hányada elérje legalább az 51 százalékot.

A város továbbra sem tesz vételi ajánlatot a társtulajdonos településeknek, hanem egyenként dönt a felajánlott részvénycsomagokról. Az államtól tulajdoni jogot kapott önkormányzatoknak tőkeemelési kötelezettségük van, amit 2017-ig részvényhányaduk arányában kell teljesíteniük, összesen 1,4 milliárd forint értékben. Az elmúlt években számos település épp a kötelező feltőkésítéssel együtt járó pénzügyi tehertől tartva vált meg hajózási részvényeitől. Eddig gyakorlatilag csak Siófok volt vevő ezekre, legutóbb Badacsonytomaj eladó értékpapírjait vásárolta meg 108 millió forintért.
Ezzel Siófok részesedése 44 százalékra nőtt a Balatoni Hajózási Zrt.-ben.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.