Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Július 31. 17:44, szerda | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Ki kit zár ki: óvodafronton dúl tovább a csata Siófokkal

Ki kit zár ki: óvodafronton dúl tovább a csata Siófokkal

Három szereplőssé terebélyesedett a Siófok-Balatonszabadi orvosiügyelet-vita és óvodaüggyel is kiegészült.

Ahogyan korábban megírtuk, Siófok nem hajlandó közösködni a szomszédos Balatonszabadival az orvosi ügyelet fenntartása terén, mert „nem kíván olyan településsel közös feladatellátási szerződést kötni, amely más településcsoporttal közösen kívánja egyéb közszolgáltatási feladatait biztosítani.” Balatonszabadi a június 30-ával megszűnt siófoki kistérség települései közül egyedül tagja a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulásnak.

– Az ügyelet változatlanul működik és a balatonszabadiak is igénybe vehetik, Balatonszabadi háziorvosa is részt vesz benne; nem kerülhet veszélybe háromezer szabadi lakos ellátása – bocsátotta előre Balázs Árpád polgármester a siófoki képviselő-testület ülésén. – Balatonszabadi képviselő-testületéé a felelősség, nekik kell eldönteni, milyen megoldást választanak; várjuk a válaszukat.

A „ki kit zár ki” témával kapcsolatosan Balázs Árpád hozzátette: éppen a balatonszabadi testület döntött úgy a minap, hogy 2014. szeptemberétől kizárja óvodájából a siójuti gyerekeket (Siójut korábban Balatonszabadival működtetett körjegyzőséget, de immár Siófokkal alkot közös önkormányzati hivatalt – a szerző). – Itt már gyerekekről van szó. Ha az önkormányzatok között vita van, azt a vezetőknek egymással kell lerendezni, úgy, hogy az ellátottakra ne legyen negatív hatással. Gyerekek ellen fellépni, ez érthetetlen.

Démuth Pál siófoki alpolgármester pedagógus lévén kért szót és azt mondta, csodálkozik a szabadi képviselők döntésén, már csak azért is, mert amikor csökken a gyereklétszám, éppen hogy mindegyiket meg kéne tartani; aki a másik községből oda jár óvodába, az jó eséllyel iskolába is oda fog.
Balázs Árpád szerint Siófok minden intézménye nyitva áll a környező települések, így Siójut apróságai előtt is. Pavlek Tünde jegyző hozzátette: az óvodai ellátás kötelező feladat, Siófok ingyenesen fogadja a siójuti gyerekeket. A polgármester úgy tudta, hogy már ma is több siójuti gyereket hordanak Siófokra a szülők, mint Balatonszabadiba.

A balatonszabadi Aranyalma óvoda „2014. szeptemberétől a siójuti óvodáskorú gyerekek ellátását nem vállalja” – így a balatonszabadi határozat, mely felszólítja Siójutot, hogy fizesse meg a siójuti gyerekek után járó költséget, ellenkező esetben polgári peres úton érvényesítik azt.
– Két éve tartozik és az év elejétől semmiért sem fizet Siójut az anyagi helyzetére hivatkozva, jogosan zúgolódnak emiatt a falubeliek, a képviselő-társaim is – mondta lapunknak Molnár Árpád balatonszabadi polgármester. – Ez a határozat a legvégső lépésünk volt, előtte még arra is hajlandók voltunk, hogy minden tartozásukat elengedjük, ráadásul továbbra is jöhetnek a siójuti kisgyermekek az óvodába. Kértük, hogy írják alá: június 30-ával elszámoltunk egymással, semmilyen követelése nincs egyik félnek sem. Siójut ezt nem tette meg, sőt újabb követelésekkel állt elő úgy, hogy a felmerülő költségekből nem hajlandó kivenni a részét. Ők kezdeményezték a korábbi közös intézmények megszüntetését is, nem mi. Jelezték, hogy Siófok megoldja az óvodáskorú gyermekek ellátását, ezért a balatonszabadi polgárok pénzéből a jövő évtől nem finanszírozzuk a fenntartási feladataikat. Ezzel még azok a siójuti szülők is egyetértettek, akiket tájékozattam a döntésünkről.

Molnár szerint ők senkit nem támadnak, ezért sem értik a provokációkat, mint ahogyan azt sem, hogy Siójutnak miért nem jó, ha nagyvonalúan, gesztust gyakorolva elfelejtik kétéves tartozását. Talán – tette hozzá a szabadi faluvezető – még mindig a korábbi jegyzőügy nyomja rá a bélyegét a két település viszonyára, de az is lehet, hogy többeket az irritál: Balatonszabadi 2-300 milliós költségvetése dacára csendben fejlődik, a lehető legkorszerűbb ma már a művelődési háza és az iskolája, most következhet az óvoda...

Felére apadt kölségvetés, banki tartozás a szennyvíz-beruházás miatt

Balatonszabadi és Siójut viszonya akkor romlott meg, amikor az emlékezetes siójuti hivatali sikkasztásos ügyben a körjegyzőt is bűnösnek találta a bíróság, ám Szabadi hiába szerette volna emiatt eltávolítani, Siójut nem ment bele. Kérdéseinkkel természetesen megkerestük Krisztin Endre siójuti polgármestert is, de válasza két hét óta várat magára. Azt tudakoltuk volna többek között, hogy miért nem jó Siójutnak, ha Balatonszabadi elfelejti a tartozását? Azt is firtattuk: valóban kritikus-e Siójut anyagi helyzete? A legutóbbi siójuti közmeghallgatáson Krisztin Endre arról beszélt: sikerült elintézni a szennyvíz-csatorna beruházás kapcsán fennálló banki tartozás meghosszabbítását. Azt is bejelentette: a község korábbi 60 milliós költségvetése 30 milliósra apadt, ezért csak önerő nélküli fejlesztésre tudnak pályázni és a közmunka-programban sem tudnak részt venni.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.