Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 16. 11:30, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Két hete engedik, két centimétert apadt a Balaton

Két hete engedik, két centimétert apadt a Balaton

Két centimétert apadt a Balaton két hét alatt, a Sió-zsilip megnyitása óta: 124 centinél kezdték meg a vízeresztést és szerdán 122 volt az átlagos vízállás.

Igaz, a zsilipnyitást követő első hét után még nőtt is vízszint: május 5-én a vízeresztés ellenére is 125 centit regisztráltak.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számadatai alapján ebben az időszakban 9,5 millió köbméternyi csapadék hullott. A felszíni hozzáfolyás közelítőleg 12,9 millió köbméter volt, melyből a Zala 7,74 milliót szállított. A bevételi oldalon tehát 22,4 millió köbméter víz jelent meg. A tófelszín párolgása 10,3 milliós vízveszteséget jelentett, míg a Sió-csatornán a hét során 6,14 millió köbméter vizet eresztettek le. A tó vízmérlege így 6,4 milliós többletet mutatott, ezért érhette el a vízszint a 125-ös szintet (hatmillió köbméternyi víz jelent egy centiméternyi változást). Ez is azt mutatja, hogy időben nyitották ki a Sió-zsilipet és valóban szükség volt rá.

Az igazgatóság szakemberei naponta bejárják a déli parti, elöntéssel veszélyeztetett területeket. A tó kilendüléséből adódó elöntést a közvetlen vízparti telkeken nem tapasztaltak. Az első hetet követően egyébként a Kis-Balaton felől érkező vízmennyiség csökkent, a Balatonba torkolló vízfolyások hozama is kisebb már és a párolgás erősödésre is számítani lehet. Ezért is csökkent mostanra 122 centiméterre a vízszint és az előrejelzések szerint további lassú apadásra van kilátás. A Sió-zsilipen változatlanul másodpercenként 15 köbméter vizet engednek le. Amint megírtuk, a két héttel ezelőtti zsilipnyitáskor előzetesen háromhetes vízeresztéssel kalkuláltak.

Címkék: balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése