Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 26. 21:37, szerda | Helyi
Forrás: siofok.hu

Károgók okozta károk – Siófok lépne a varjakkal szemben

Károgók okozta károk – Siófok lépne a varjakkal szemben

Az életidegen természetvédelmi előírások alóli felmentést kér Siófok a városba tömegesen beköltözött varjak miatt, amelyek sok kellemetlenséget okoznak a fákkal sűrűn beültetett üdülőváros lakóinak.

A madarak egyedszáma, a városvezetés véleménye szerint, nem indokolja védelmüket.

Siófok polgármestere újabb levélben fordult a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez azzal, hogy engedélyezzék a vetési varjúfészkek eltávolítását Siófok problémás területeiről, mivel a fészkek nagy forgalmú gyalogos közlekedő felületek felett találhatók. A levél utal arra is, hogy Zöldhatóság Dél-dunántúli felügyelősége Marcaliban kárelhárítási céllal hozzájárult a varjak riasztásához és a fészkek eltávolításához.
Ehhez képest Siófok a minap azért kapott hivatalos jelzést a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól, mert a város több pontján gallyazás folyt. A Nemzeti Parktól érkezett felszólítás értelmében azonban a munkálatokat a vetési varjak fészkelésének befejezéséig (ez június közepéig is eltarthat) le kell állítani.
A siófoki városvezetés mindeddig eszköztelennek bizonyult a belvárosban tanyázó madarakkal szemben. A városközpont, a Balaton-partra levezető legforgalmasabb sétány és a tópart számos utcája hosszú évek óta károgástól hangos a fákon fészkelő, a lakókörnyezetbe szokott vetési varjaktól, amelyek csoportjai jelentős bosszúságot okoznak a városlakóknak. A közelmúltban egy kismama panaszkodott arra, hogy az utcán sétálva gyermeke mellé, a babakocsiba piszkított bele a varjú. A hasonló esetek mindennaposak, még ha nem is babakocsiba, hanem a sétálók fejére érkezik az állati ürülék. Az önkormányzathoz naponta panaszok áradata érkezik, pedig a város már többször megpróbált cselekedni a varjak ellen, rendre sikertelenül. Az elmúlt turisztikai szezont értékelő képviselőtestületi ülésen a városatyák hosszan elemezték a madárfajjal együtt járó köztisztasági és közegészségügyi problémákat, ám a konklúzió akkor is csak az lehetett, hogy az önkormányzat nem tud mit tenni a vetési varjak védelme és az ezzel járó természetvédelmi előírások miatt. Bizonyos esetekben az érintett fák gallyazásával sem lehet távol tartani a madarakat a lakókörnyezettől, hiszen a varjak hamar új fészket építenek maguknak.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése