Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 27. 09:39, péntek | Helyi
Forrás: sonline.hu

Kalici: a luxusjachtok is a Balatonba engedik a szennyvizet?

Kalici: a luxusjachtok is a Balatonba engedik a szennyvizet?

Hogy kerül emberi ürülék a Balatonba, ráadásul olyan mértékben, amitől úszók sora kap fertőzést?

Elég hozzá egyetlen felelőtlen vagy beteg úszó-fürdőző, vagy nagy mennyiségben kell hogy belekerüljön a fekália a tóba? A balatoni hajók, vitorlások engedik vécétartályaik tartalmát a vízbe, vagy valahol illegálisan vezetik a szennyvizet a Balatonba?

Kérdések özönét lehet megfogalmazni annak kapcsán: az országos tisztifőorvos elmondása szerint az eddigi vizsgálatok alapján emberi székletből származó kalicivírus okozhatta a tömeges megbetegedést az elmúlt hétvégi balatonfüredi úszónap résztvevői, köztük olimpiai- és világbajnok úszók körében. Az Ántsz vizsgálja azt is: illegális szennyvízleeresztésből, illetve hajókból szintén illegálisan leengedett szennyvízből eredt-e a fertőzés. Csütörtöki hír: a zánkai gyereküdülőből tizenhatan kerültek kórházba az úszókéhoz hasonló tünetekkel.

Egyetlen vitorlás hajó sem mehet át a vizsgán fekáliatartály hiányában, az más kérdés, hogy hová ürítik a tartalmát – mondta lapunknak egy balatoni vitorlázó, hozzátéve: elképzelhetetlennek tartja, hogy ha valaki eléggé el nem ítélhető módon a vízbe is önti, azt ne a Balaton közepén, hanem éppen a kikötőben tegye... Egy internetes blogon azonban azt olvasni az esettel kapcsolatban: köztudottan a luxusjachtok is a kikötőkben ürítik tartályaikat, már csak azért is, mert néhány helyen hiányzik a szükséges infrastruktúra.

Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója szerint a mai szigorú előírások alapján kizárt, hogy hajóik vécétartályának a tartalma a vízbe kerüljön.
A füredi úszónap óta vett vízminták egyébként mind azt tanúsítják, hogy kiváló a Balaton vízminősége az északi és déli parton egyaránt. Ez alapján álindoknak minősíthető a Balatonföldvárra erre a hétvégére tervezett Fun Fesztivál szervezőinek hivatkozása; egyes, meg nem erősített hírek szerint a füredi vízminőségi problémákkal indokolták, hogy váratlanul lemondták az eseményt. Sokat sejtet, hogy még a balatonföldvári polgármesternek is elérhetetlenek napok óta, nagy kérdés például, hogy mi lesz az előre eladott jegyekkel, bérletekkel.

Azt, hogy az elmúlt hetekben tapasztalt gardaelhullással nincs összefüggésben a fertőzés, a szakemberek hamar kijelentették. Érdekes azonban, hogy Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója azt mondta lapunknak: emberi beavatkozás nyomát is vizsgálják, azaz akár ez is állhat a halpusztulás hátterében. Akár csak a vírusfertőzésében?

S miközben a Balaton vízállása a héten február óta először csökkent a 120 centis „lélektani határ” alá (nyári hónapban ilyen sok víz nem volt még a tóban), huszonhét balatoni strand, továbbá négy kikötő nyerte el a Balatoni Szövetség által koordinált Kék hullám minősítést. A szempontok között – a vízminőség mellett – szerepelt a szolgáltatások színvonala, a fürdőhelyek kijelölése, a vízi mentés, az elsősegélynyújtó hely megléte, a hulladékgyűjtés és -tárolás, a sportolási, szórakozási lehetőségek, játszóterek, a panaszkezelés módja és az esélyegyenlőség biztosítása a mozgáskorlátozottak számára.

Kék hullám zászlót kapott a déli partról a balatonberényi községi strand, a balatonszemesi Berzsenyi strand, a balatonfenyvesi központi és Csalogány strand, a zamárdi szabadstrand, a siófoki Nagystrand és a Hotel Móló strandja, a balatonföldvári Keleti strand, a balatonmáriafürdői központi strand, valamint a balatonboglári Platán strand, akár csak a Balatoni Hajózási Zrt. balatonboglári kikötője.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.