Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Június 12. 08:26, csütörtök | Helyi
Forrás: sonline.hu

Jó hír a Balaton-partiaknak: olcsóbb lehet a vízdíj a tónál

Jó hír a Balaton-partiaknak: olcsóbb lehet a vízdíj a tónál

A kaposvári 444 forinthoz, vagy a Balaton-parti 950 forinthoz közelít majd az egységes vízdíj?

– merülhet fel a kérdés annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet hírül adta: a víziközmű-társaságok közösségi tulajdonba vétele után mindenütt egységes lesz a vízszolgáltatás díja, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslatot rövidesen napirendre tűzi az Országgyűlés.

Somogy megyén belül is jelentősek ma az eltérések: Kaposváron 444,6 forint köbméterenként a víz- és csatornadíj, Nagyatádon 489, Tabon 665, Barcson 850, Fonyódon és Siófokon 950 forint.

A rezsicsökkentés folytatása a cél, ezt is hírül adta a kormánylap a szaktárca nyomán, azaz a jelenleg legmagasabb árkategóriát fizető lakosság mindenképpen díjmérsékléssel számolhat. Németh Lászlóné akkori fejlesztési miniszter egy közelmúltbéli konferencián azt mondta: a közműcégek hazai tulajdonba vételével a szolgáltatások díjának hosszú távú csökkentését kívánta megalapozni a kormány. Ez azért is érdekes, mert a legnagyobb hazai szolgáltató, a siófoki székhelyű DRV Zrt. Balaton-parti díjai tartoznak a legmagasabb árkategóriába, holott a társaság mindig is állami többségi tulajdonban volt. Lapunk feltette a kérdést a DRV Zrt.-nek: mire számítanak, hogyan fog lezajlani a díjegységesítés? Szakmai meglátásuk szerint a Balaton-partihoz, vagy ellenkezőleg, a kaposvárihoz kellene-e inkább közelíteni a díjat?


„Az egységes vízdíjak mértékének meghatározásában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogosult dönteni, így a törvény megszavazása és hatályba lépése esetén nem a víziközmű szolgáltatók határozzák majd meg az egységes víz -és csatornadíjat – áll a DRV Zrt. válaszában. – Mivel ez egy hosszú folyamat, ami már az integrációval megkezdődött, számos tényező figyelembe vétele szükséges a leendő díjak meghatározásánál, így egyelőre abból indulhatunk ki, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják: az árak nem felfelé mennek Magyarországon a közműszektorban. A tendencia figyelembe vételével tehát valószínűleg nem a magasabb díjak, hanem az alacsonyabb díjak felé fog tendálni az egységes vízár.”

Ami megnyugtató a fogyasztóknak, legalábbis a Balaton-partiaknak bizonyosan. Ami nem: folyamatosan mínuszban működnek a víziközmű-szolgáltatók, az első rezsicsökkentés óta már kétszer kellett néhány milliárdos állami gyorssegélyben részesíteni emiatt az öt nagy, állami tulajdonú társaságot.
Jó hír az is, amiről a siófoki székhelyű vízmű tájékoztatta még lapunkat, nevezetesen hogy „a DRV felkészült a nyári időszak megnövekvő vízfelhasználására. A kiemelkedő fogyasztás az üdülőövezeteket érinti a legnagyobb mértékben. A zrt. szakemberei már a tavaszi hónapokban elkezdték azokat a karbantartási munkálatokat, amelyek nélkülözhetetlen elemei a nyári többletfogyasztás biztosításának, és egész nyáron fokozott figyelmet fordítanak erre.”

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.