Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 03. 08:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

'Jelentős bűnözői tevékenységet' észlelt a menedékkérő magyar romák között a kanadai határőrizet

'Jelentős bűnözői tevékenységet' észlelt a menedékkérő magyar romák között a kanadai határőrizet

A kanadai határőrizetet (CBSA) aggasztja a kétes menedékkérelmet benyújtott magyar romák körében tapasztalható 'jelentős bűnözői tevékenység'.

A kanadai határőrizetet (CBSA) aggasztja a kétes menedékkérelmet benyújtott magyar romák körében tapasztalható "jelentős bűnözői tevékenység" - állította QMI (Québecor Media Inc.) kanadai médiaügynökség a hétvégén a The Canadian Immigration Report weboldalán közölt anyagában.

"A bűnügyi nyomozást folytató egységek tájékoztatása szerint az olyan személyek, akik vélhetően a roma közösségből valók és bűnözői tevékenységet folytatnak, a leggyakrabban lefölözéses vagy csekkes csalást követnek el" - idézi a QMI a kanadai szövetségi határőrizeti ügynökség jelentését.
"Lefölözésnek" azt nevezik, amikor bűnözők kártyaleolvasó készülékeken elhelyezett adatlopó szerkezetek segítségével olyan információk gyűjtenek be, amelyek alapján hamis bankkártyákat állítanak elő. A csekkhamisítók általában kisebb cégek csekkjeit lopják el és írják át, hogy aztán azokat készpénzre lehessen beváltani.
A kanadai határőrizeti szerint a csekkhamisításokról már évek óta tudnak, ám újabban előfordul, hogy a csekkeket a Magyarországra visszatért menedékkérők címére érkezett levelekből lopják ki, és a bűncselekményekhez ezeknek az embereknek a bankszámláját is felhasználják. A jelentés rámutatott, hogy a torontói rendőrség szerint "van arra utaló jel, hogy helyi bandák szerveződnek".
"Amióta Kanada 2008-ben eltörölte a vízumkötelezettséget Magyarországgal szemben, a menekültstátust kérő romák miatt ez az EU-ország a kanadai menedékkérelmek fő forrásává vált" - írta a QMI.
Tavaly Magyarországról érkezett menedékkérők több mint 4400 folyamodványt nyújtottak be, amelyek csaknem mindegyikét elutasították, mert a kanadai hatóságok szerint a kérelmezők nem az üldöztetés elől menekültek el. A CBSA jelentése ugyanakkor hangsúlyozta, hogy megállapításai nem az összes Kanadában tartózkodó romára vonatkoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.