Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 12. 14:25, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Izrael előrenyomul, a Hamász elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett

Izrael előrenyomul, a Hamász elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett

Az iszlamista Hamász terrorszervezet fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett - jelentette a helyi média vasárnap a katonai szóvivő közlése alapján.

Az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. A menekülttábor közelében, lakóépületek mellett fekvő erődöt a légierő, a harckocsizó és a tüzérségi egységek közös támadásával vették be. A harcokban megtaláltak és megsemmisítettek egy lőszergyártó műhelyt, rakétakilövő-állomásokat és egy föld alatti alagúthálózatot.

Péntek óta hat izraeli katona vesztette életét, öten közülük egy aláaknázott mecsetben az ott elhelyezett fegyverek hatástalanítása közben. Köztük volt a 38 éves Matan Meir mozgósított tartalékos katona is, a Fauda filmsorozat gyártásvezetője is.

Felszámoltak egy az övezet északi részén, a Blue Beach nevű szállodában működő Hamász-osztagot. Az épületben mintegy harminc terrorista barikádozta el magát, és lőtt páncéltörő rakétákat az izraeli erőkre. A szállodai szobákat menedékként, valamint föld feletti és alatti támadások tervezésére használták. Az izraeli egységek rajtaütéseket hajtottak végre Gáza nyugati részén, ahol számos Hamász-egység tartózkodott. A harcokban megsemmisítettek több terroristát és infrastruktúrájukat, köztük rakétavetőket, fegyverraktárakat, megfigyelőállomásokat és alagutakat.

A hadsereg kiterjesztette a harcokat a Sifa Kórház melletti Sati menekülttáborra, Gáza város északi szélén. Az ottani csatákban több mint tíz palesztin fegyveres vesztette életét, miközben civilek százai menekültek el a táborból.

A haditengerészet szétlőtte a Hamász haditengerészeti felszereléseinek raktárát az övezet északi részén. Palesztin sajtóértesülések szerint az egyik izraeli támadásban életét vesztette a Hamász Katarban élő politikai vezetőjének, Iszmáil Hanijének az unokája.

Az izraeli erők megölték Ahmed Sziamot, a Hamász századparancsnokát, aki megakadályozta, hogy az észak-gázai Rantiszi kórház mellett menedéket kereső mintegy ezer gázai délre menekülhessen a biztonságos humanitárius zónába. Sziam egy iskolában bujkált, ahol a parancsnoksága alatti fegyveresekkel együtt végeztek vele.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád egyesített erőit tizenöt és ötvenezer fő közöttire becsülik. Az izraeli hadsereg az október 7-i terrortámadást követő héten mintegy ezerötszáz palesztin fegyveres megölését jelentette be.

Izrael hadicélul tűzte ki a Hamász katonai erejének felszámolását, és ehhez kiemelten fontosnak tekinti a szervezet gázai vezetőjének, Jahijja Szinuárnak, valamint gázai katonai vezetőjének, Mohammed Deifnek a kézre kerítését vagy megölését.

A Hamász vezérkara az izraeli hírszerzés szerint a Sifa kórház alatti bunkerekből irányítja harcosait. Daniel Hagari, az IDF szóvivője szombat este tagadta a korábban evakuálásra felkért kórház megtámadását. "

"Beszéltünk a Sifa Kórház munkatársaival, és világosan elmondtuk nekik, hogy az izraeli hadsereg nem támadja meg a kórházat. Továbbra is lehetővé fogjuk tenni a betegek és az egészségügyi személyzet, valamint a Gázai övezet északi részének lakosai számára, hogy biztonságosan eljussanak dél felé"- mondta Hagari.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolata az övezet északi részén található Sifa Kórház több munkatársával, és félelmének adott hangot az ott rekedtek biztonsága miatt, miközben azonnali beavatkozást kért a tűzszünetért. "Nagyon aggódunk az egészségügyi dolgozók és több száz beteg és sebesült, köztük a kórházban maradt csecsemők és lakóhelyüket elhagyni kényszerültek biztonságáért" - közölték. Az egészségügyi szervezethez érkezett legújabb jelentések szerint tankok vették körül a kórházat.

Izrael katonai szóvivője szombat esti tájékoztatóján azt mondta, hogy a Hamász háborús bűnt követ el a kórházak használatával. Cáfolta, hogy Izrael támadná az intézményt, de bejelentette, hogy harcok folynak a kórház közelében tartózkodó terroristákkal.

A katonai jelentések szerint az elmúlt két napon gyalogos, mérnöki és páncélos erők kezdték körülvenni a kórházat, hogy szakaszosan elszigeteljék azt az oda tartó fegyveresektől. "Lassan és alaposan lehámozzák a kórház védelmi rétegeit, mely a Hamász számára tulajdonképpen egy katonai parancsnokság, s csak azután kórház" - a Walla hírportál jelentése szerint. "A Shifa Kórház a terrorizmus szíve" - közölte a Déli Parancsnokság egyik magas rangú tisztje a Wallával.

A Sifa Kórházat még Izrael megalakulása előtt, a brit mandátum idején építették. Az 1980-as években amerikai finanszírozással Izrael újította fel és bővítette ki, izraeli építészeti tervek szerint földalatti emeletekkel.

A 2008-as Öntött ólom hadműveletben a Sifa Kórház alagsorai már a Hamász főhadiszállásaként működtek, és az izraeli támadások elől menekülő Hamász-vezérkar búvóhelyeként szolgáltak.

Izrael már akkor feltárta, hogy a föld alatti szinten raktárakat, irányítóközpontokat, fegyverraktárakat és a Gázai övezet más részébe vezető menekülési útvonalat építettek ki.

A hatóságok bejelentették, hogy vasárnap ismét megnyitják az Egyiptomba vezető rafahi átkelőt a külföldi útlevéllel rendelkezők kiutazásához. Egyiptomi biztonsági források szerint pénteken lezárták az átkelőhelyet.

Címkék: háború, izrael

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).