Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Május 07. 09:14, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Izgalmas és szexi Balatonunk - bolond, aki ide el nem jön

Izgalmas és szexi Balatonunk - bolond, aki ide el nem jön

Pedig a siófoki Nagystrand sem nyitott még ilyen korán (no jó, egyelőre a fehér homokos Beach híján, viszont strandfutball már lesz a következő hétvégén!),

bulihajót sem mostanában indított a Bahart május első napjaiban, sokan sokat tettek a minden eddiginél korábbi „szezonnyitóért”, az időjárást azonban nem tudták „megrendelni”. Vigasz: május 11-ig tart a Nyitott Balaton akció, több mint négyszáz vállalkozás, intézmény részvételével.

Egyelőre tán a partra helyezett nyugágyak iránt a legkisebb a kereslet, a wellness szállodák azonban telt házzal mentek a hosszú hétvégén, a siófoki hipermarket forgalma kifejezetten a nyári hétvégékét idézte. Amióta átépítették és a tópart szezonban legforgalmasabb korzója lett, a siófoki Petőfi sétány üzletei sem várták még ilyen korán a vendéget. Persze nem mindegyik, a sétálóutca ezért sajátos képet festett: „bedeszkázott” portál után a következő vendéglátós már placcra tette asztalait és székeit, a szomszédban meg éppen csak belekezdtek a tél utáni takarításba. – Nem vagyok én a saját pénzem ellensége – mondta érdeklődésünkre egy üzlettulajdonos, hozzátéve, hogy mindazonáltal előremutató, hasznos akciónak tartja a Nyitott Balatont, de szerinte csak a tőkeerős vállalkozások engedhetik meg maguknak a sok kockázattal járó májusi nyitást; erre a másfél hétre ugyan miből fizetné az alkalmazottakat, tette fel a költői kérdést.

– Később lehet ennek a korai szezonkezdetnek hozadéka – így egy másik vendéglős, aki viszont csak a hosszú hétvégére kockáztatta meg a nyitást. – Ha az idejövő vendég azt látja, hogy májusban is „él” már a Balaton, akkor legközelebb is szívesen eljön ilyen tájt. A Nyitott Balaton akció szervezői egyébként szinte egyenként jártak végig minden vendéglátóst és kérték meg a májusi nyitásra. Amondó vagyok, hogy aki ezt megtette és a következő években is megteszi, annak a városi önkormányzat adhatna valamiféle adókedvezményt, hogy ne csak a vállalkozókra háruljon minden költség.
– Attrakció is kéne a déli partra, nekünk nincs várunk, hegyünk, nem is vagyunk tengerpart, ki kéne találni valami egyedit, vagy többet is, ami csak a déli oldalra jellemző és turistatömegeket vonz – télen-nyáron nyitva tartó siófoki étterem vezetője öntötte szavakba ilyen módon azt, hogy „nem szedték szét” az akció első napjai során. Hozzátette: a buliturizmus nem nyerő ugyan, de szerinte alapvetően nem a fiatalokkal van a gond, hanem azzal, hogy a közterületnek nincs egy szigorú rendje, amit aztán vasszigorral tartatnának be az illetékesek, így lehetne keretek közé szorítani az önfeledt szórakozást, nem a vállalkozásokat sújtó nyitvatartás-korlátozással.

Véradás, majális – bár ezeket is ügyesen besorolták néhány településen a Nyitott Balaton-programok közé, ugyanakkor Alsóörsön például kocsmamozi volt a Szeleburdi vakációt vetítve, Balatonfüreden meg éjszakai sétán mutatták be az érdeklődőknek a hajdani kéjtanyákat, meséltek a 19. századi pezsgő mulatozásokról, arról, hogy „Jókait, Blaha Lujzát sem csak a panoráma, meg a gyógyvíz vonzotta”, Praznovszky Mihály irodalomtörténész szerint „sokan betegebben tértek haza Füredről, mint ahogy érkeztek”, az ott összeszedett nemi bajra utalva. Izgalmas, szexi Balatonunkra amúgy a Siófok első villáját 1897-ben felépítő Thanhoffer Lajos orvosprofesszor is fölhívta a figyelmet, mondván, „képes a magyar a felkapott tengerekre járni, amikor jobb, mint a tengeri fürdőhelyek”. Balázs Árpád siófoki polgármester aktuális facebook-bejegyzése is Thanhoffert idézi: „Bolond vagy magyarom, ide jöjj, ne máshova...”

Balaton-szendvics

Keresik a Balaton legjobb fagyiját és elkészült a Balaton-szendvics is a minden korábbinál nagyobb összefogást mutató akcióra. Utóbbi üzenete az, hogy „ez már nem a lángosos és hekkes balatoni hőskor”. A többféle balatoni halból készülő pogácsát megálmodói szerint balatoni rizlinggel készülő mártás kíséri, illetve balatoni mandulával kevert, friss spenótlevelek és kandírozott citromropogós teszik teljessé. A Balaton-szendvics kitűnő előétel, vékony, pirított toast-kenyérrel tálalandó.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.