Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 11. 09:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

IMF/Világbank-közgyűlés - Globális szellemiséget, a fiatalok támogatását sürgették a vitafórumon

IMF/Világbank-közgyűlés - Globális szellemiséget, a fiatalok támogatását sürgették a vitafórumon

A nemzeti érdekek helyett a globális szellemiség szem előtt tartását, a nemzetközi pénzügyi szabályozás bevezetését, valamint a jövő generációinak támogatását sürgették a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tokiói közgyűlésének keretében megtartott globalizációs vitafórum résztvevői.

A nemzetközi pénzügyi szabályzás fejlődött ugyan 2007-2008 óta, de nem kellő mértékben. A globalizációnak globális szabályozással, globális szellemiséggel kell párosulnia. A kérdéseket nem a nemzetállamok, a nemzeti érdekek perspektívájából, hanem globális nézőpontból kell szemlélni - mondta Klaus Schwab, a davosi Világgazdasági Fórum alapítója a japán NHK televízió által rendezett vitafórumon.
Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy bár a világgazdaság növekszik, a fejlődés mértéke nem kielégítő, a hosszabb távú kilátásokat pedig a fejlett világ társadalmának elöregedése és a növekvő adósságterhek tovább rontják. Ennek megoldására, korábbi nyilatkozatához hasonlóan, a nemzetközi gazdasági egyenlőtlensége mérséklését, az adósságcsökkentést, valamint a pénzügyi szabályozás megreformálását sürgette.
A vita részvevői, Schwab és Lagarde mellett Dzsodzsima Koriki japán pénzügyminiszter, Ellen Johnson Sirleaf Libéria köztársasági elnöke, valamint Kavamura Takasi, a Hitachi vállalat igazgatótanácsának elnöke, egyetértettek abban, hogy a legkomolyabb hosszú távú kihívást a fiatalok munkanélkülisége jelenti, és emlékeztettek egyebek közt arra, hogy egyes országokban - Spanyolországban és Görögországban - a fiatalok felének nincsállása.
Kavamura és Dzsodzsima a japán gazdaság nemzetköziesedését sürgette annak érdekében, hogy a szigetország elkerülje az európai országok sorsát. Kavamura hangsúlyozta, hogy Japánnak globálisan versenyképes generációt kell kinevelnie, amely képes a tengerentúlon is bizonyítani. A hagyományos, ipari termelésre épülő szektorok szerepének csökkenésével új, innovatív szektorokat és új üzleti felfogást kell kialakítani Japánban és a fejlett világban - mondta a Hitachi vezetője.
Schwab arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi válság gazdasági válsághoz, az pedig társadalmi válsághoz vezetett. Most az a veszély fenyeget, hogy a társadalmi válság generációk közti konfliktussá fajul a fiatalok marginalizálódása miatt.
Azt is hangoztatta, hogy a fejlődéshez a termelékenység növelése mellett megfelelő keresletre is szükség lenne. Jelenleg azonban a fejlődő országokban nincs többletkereslet és nincsenek olyan új technológiák és termékek sem, amelyek fel tudnák hajtani a keresletet. Az egyetlen ilyen eszköz az internet, de az online termékek előállítása nem teremt elegendő új munkahelyet.
Libéria elnöke hangsúlyozta: a globalizáció visszafordíthatatlan, ugyanakkor ezen folyamatból a legkevésbé fejlett országok nem kerülnek ki minden esetben nyertesként. Kiegyensúlyozottabb, diverzifikáltabb növekedésre van szükség - mondta. Lagarde erre reagálva emlékeztetett arra is, hogy bizonyos fokiga fejlődő államok kormányai is okolhatók ezért, a többi között hibás támogatási gyakorlatuk miatt, ami gyakran a szegények helyett a felsőbb rétegeket támogatja.
Schwab a társadalmi vállalkozószellem támogatására szólította fel a világ országait és nagyvállalatait. A kormányoknak és cégeknek ki kell használniuk, hogy egyre többen hajlandóak a meggazdagodás helyett másokon segíteni - közölte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése