Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 26. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Hétfőn döntenek az adóemelésekről - kiderül mi lesz drágább

Hétfőn döntenek az adóemelésekről - kiderül mi lesz drágább

Az Országgyűlés hétfőn dönt a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről.

Ahhoz, hogy az adóemelés november 1-jén hatályba léphessen, a képviselőknek az államháztartási törvényt is módosítaniuk kell. Kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról mondhatják el véleményüket a képviselők, miután a kormány az uzsorások eddiginél szigorúbb büntetését javasolta.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án, a lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet négy intézkedéssel foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Az egyik a jövedékiadó-emelés, ebből két hónap alatt 10 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.

A döntéssel a gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet, míg a dohánytermékeké 7, az alkoholtermékeké 5 - az aromázott szeszesitaloké 50 - százalékkal, a játékadó pedig ugyancsak 50 százalékkal emelkedne.

A parlamentnek hétfőn dönt arról a kormányzati javaslatról, mely szerint a dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne. A benzin jövedéki adója nem változik, a gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó kompenzációval enyhítenék - tájékoztatott a köztévé.

Várhatóan az adóváltozásokat tartalmazó jogszabályhoz fűzött zárószavazás előtti módosító indítvánnyal orvosolja majd a kormánytöbbség, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak hétfőn - összegezte a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során