Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 23. 09:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hende: a stratégiai terv fontos eleme a különleges műveleti erők képességének fejlesztése

Hende: a stratégiai terv fontos eleme a különleges műveleti erők képességének fejlesztése

A honvédelmi tárca 2022-ig szóló stratégiai tervének egyik prioritása a különleges műveleti erők képességének fejlesztése - tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter Michael Repass vezérőrnagyot, az amerikai hadsereg Európában állomásozó különleges műveleti erőinek parancsnokát Budapesten.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a felek a hétfői találkozón áttekintették a magyar-amerikai katonai kapcsolatokat, különös tekintettel az afganisztáni különleges műveleti együttműködésre és a honvédség különleges műveleti zászlóalja képességfejlesztésére vonatkozóan.
A Magyar Honvédség különleges műveleti képességének kialakítása és fejlesztése 2005 óta zajlik az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán. A magyar különleges műveleti erők 2009 óta egy amerikai kötelék részeként szolgálnak a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) műveletben - írták.
A Magyar Honvédség különleges erőinek részvétele 2012 novemberében átalakult, létszámában és képességeit tekintve is megerősödött Afganisztánban. Az önálló törzselemű, két különleges műveleti csoportból álló kontingens az amerikai vezetésű Task Force 10 parancsnokság alárendeltségében tevékenykedik, feladata a kormányellenes erők tevékenységének visszaszorítása és az afgán nemzeti biztonsági erők kiképzése és támogatása. A NATO nemrégiben hivatalos jelentésben erősítette meg: az amerikai segítséggel fejlesztett magyar különleges műveleti képesség elérte a NATO elvárásoknak megfelelő felkészültséget - hangsúlyozta a HM.
A közlemény szerint Michael Repass a megbeszélésen elismerően nyilatkozott a különleges műveleti szakterületen szolgáló magyar katonák teljesítményéről és felkészültségéről. A felek egyetértettek abban, hogy a különleges erők fejlesztése mindkét ország számára egyaránt fontos. Hende Csaba a találkozón Szövetségért szolgálati jellel tüntette ki az amerikai parancsnokot - tájékoztatott a HM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk