Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Február 10. 11:48, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Gyűjtősziget-csata a szolgáltatóval a balatoni szemétháborúban

Gyűjtősziget-csata a szolgáltatóval a balatoni szemétháborúban

Kiürítik a tárolókat a szelektív gyűjtőszigeteken, majd ezeket megszüntetik és visszaadják az edényzeteket az AVE Zöldfok Zrt.-nek, ezt követően átállnak a házhoz menő zsákos szelektív gyűjtésre.

Ezt tervezi a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulás, tudtuk meg Schmidt Jenő tabi polgármestertől, a társulás alelnökétől.

Nemrég írtuk meg, hogy január óta nem üríti a gyűjtőszigeteket a nyugat-balatoni társulás településein szolgáltató Pelso-kom Kft.; a katasztrófa-védelem is tájékozódott emiatt. Arról is beszámoltunk, hogy vitában, levélváltásban állnak az AVE Zöldfok Zrt.-vel, mert a nyugat-balatoni társulás szerint a siófoki székhelyű szolgáltatónak kellene üríteni a szelektív gyűjtőszigeteket. Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója akkor azt mondta: a szelektív gyűjtőket a törvény és az uniós támogatással megvalósult észak-somogyi, dél-balatoni Ispa hulladékkezelési rendszer konzorciumi szerződése értelmében is ürítenie kéne a közszolgáltatást végzőnek, azaz a Nyugat-Balatonnál a Pelso-kom Kft.-nek. Szabó hozzátette: ha az ottani települések másféle rendszert akarnak bevezetni, akkor azt csak az uniós támogatás felhasználását ellenőrző szervezet jóváhagyásával tehetik. Március-áprilisra állhat készen a Pelso-kom a zsákos szelektív gyűjtés beindítására – mondta lapunknak Schmidt Jenő.

Az egyik érintett (földrajzilag kelet-balatoni, mégis a nyugat-balatoni társuláshoz csatlakozott) település, Balatonszabadi polgármestere, Molnár Árpád az önkormányzat újságjában azt írja: „Előfordulhatnak problémák, hiszen nem volt kis feladat felállítani a szervezetet, a meglévő két kukásautó mellé további nyolcat bérelni, gépjárművezetőket és dolgozókat alkalmazni. A kezdeti nehézségek után minden bizonnyal ugyanolyan vagy jobb színvonalon végzi majd munkáját a cég mint elődje, persze jóval kisebb apparátussal és kevesebb költségráfordítással. Pályázat útján szeretnénk megoldani a szelektív gyűjtés korszerűsítését, olyan válogatómű építésével, ami jelentősen csökkenti a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét. Addig azonban jogi akadályok miatt a jelenlegi szigetes szelektív hulladékgyűjtés egyáltalán nem, vagy nehezen megoldható. Ezért is szeretnénk kérni az Önök türelmét és megértését a szelektív gyűjtés átmeneti nehézségei miatt.”

Megkérdeztük Szabó Zoltánt a gyűjtőszigetek visszaadásáról. – Ezt az ügyet egészen biztosan nem lehet rendezni úgy, hogy a gyűjtőszigeteket az ISPA-támogatásokat ellenőrző szervezet hozzájárulása nélkül „kivonják a forgalomból” – felelte az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. – Mi enélkül biztos, hogy nem vesszük át és hozzájárulás birtokában is csak akkor, ha korrekt üzleti feltételek mellett tehetjük meg.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.