Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 13. 21:16, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Gyalog, mellény nélkül: 50 ezer forintra büntették a rendőrök

Gyalog, mellény nélkül: 50 ezer forintra büntették a rendőrök

Láthatósági mellény nélkül, éjszaka, gyalogosan egy mellékúton: ötvenezer forint. A kiszabható maximális büntetést mérték a rendőrök egy bábonymegyeri fiatalemberre.

Megváltozott a rendőrség büntetési gyakorlata, figyelmeztetésnek már híre-hamva sincs, így érzik több észak-somogyi kistelepülésen, ahol sokan nagyon kevésből élnek.

„A rendőrség bírságolási, büntetési gyakorlata az elmúlt hónapok során nem változott” – ezt válaszolta megkeresésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata. Kérdésünket több, az elmúlt időszakban történt, valamennyi esetben jogilag rendben lévő, ám sokak által aránytalannak ítélt bírságkiszabás indokolta. Nagy port verhetett fel a márciusi hóviharban Ságvár és Ádánd között árokba borult furgon megbírságolása, mert a frissebb eseteket elmesélő olvasóink párhuzamot vonva ma is felemlegetik azt is.

„A rendőrség bírságolási, büntetési gyakorlata az elmúlt hónapok során nem változott” – ezt válaszolta megkeresésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata. Kérdésünket több, az elmúlt időszakban történt, valamennyi esetben jogilag rendben lévő, ám sokak által aránytalannak ítélt bírságkiszabás indokolta. Nagy port verhetett fel a márciusi hóviharban Ságvár és Ádánd között árokba borult furgon megbírságolása, mert a frissebb eseteket elmesélő olvasóink párhuzamot vonva ma is felemlegetik azt is.


– Fiam a pincesorra indult gyalog és százötven métert tett meg a tengődi erdei úton – így bábonymegyeri olvasónk. – A rendőrök egy motorost üldöztek, de szem elől tévesztették, a fiamat azonban, ha már arra jártak, megállították és megbüntették, mert nem volt rajta láthatósági mellény. Az egyik rendőr megkérdezte, ismeri-e a motorost. A fiam nemmel felelt, mire a rendőr: „Akkor köszönje ezt a motoros barátjának”. És a lehetséges maximumot, ötvenezer forintos büntetést szabott ki. Elismerjük, hogy a fiam szabálytalan volt, és ha csak egy rövid szakaszon haladt is az amúgy egyáltalán nem forgalmas mellékúton, este tíz órakor mellényt kellett volna viselnie. A büntetés mértéke azonban szerintünk aránytalan a tett súlyához képest. Felülvizsgálati kérelmet nyújtottunk be, de a siófoki rendőrkapitányságon elutasították.
Azt bábonymegyeri olvasónk is elfogadja, hogy a rendőrségi eljárás jogilag rendben volt, ám azt kérdi: hol marad az arányosság? – Se figyelmeztetés, se mérlegelés nem divat ma már? Ezt jelenti a „szolgálunk és védünk” szlogen? A falunkban 50-60 ezer forintból számos ember él egy egész hónapban. Rendben van ez így?

Egy másik, szorosadi olvasónk arra az esetre hívta fel a figyelmet, amikor a siófoki Tesco-parkolót „kisbusznyi rendőr szállta meg és végigbüntették azokat, akiknek a parkolóban már, vagy még nem volt bekapcsolva a biztonsági övük”. A szorosadi férfi szerint „ezek a rendőrök feladatuk ellátásából jelesre, emberségből, jóindulatból azonban elégtelenre vizsgáztak”.

E témakörben az utolsó jogszabály-módosítás 2012. áprilisában történt – tájékoztatott az SMRFK sajtószolgálata. E törvény szerint „a pénzbírság legalacsonyabb összege – e törvény eltérő rendelkezése hiányában – ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén háromszázezer forint...Az intézkedő rendőr a jogszabály adta lehetőséggel élve – amennyiben a szabályszegés nem a törvény által előre megállapított bírsággal sújtandó – hatásköréből adódóan dönt a bírság mértékéről.”

A sajtószolgálat megjegyzi: „a Bábonymegyernél intézkedő rendőr a bírság összegét több körülmény figyelembe vételével állapította meg, melyet az intézkedés alá vont személy a helyszínen elfogadott.” A Tesco-parkolós esettel kapcsolatban pedig arra emlékeztet a rendőrség: „Az utasnak a biztonsági övet még az indulás előtt kell bekötnie, illetőleg azt a megállás előtt nem csatolhatja ki...
Aki nem tartja be a közúti közlekedési szabályokat, annak számolnia kell a lehetséges következményekkel.”

Szép szavak - a szerző kommentárja

Komoly visszatartó erőt jelentenek a tetemes bírságösszegek, ezért aztán a közúti szabályszegések száma is csökkenőben. Ebből pedig az következik, hogy egyre nehezebben „teljesítik” a rendőrök az elvárt bírságbevételt. Ilyen előírás persze, mint azt a márciusi hóviharos, furgonos eset taglalásakor is megtudhattuk, hivatalosan nincsen. Csakhogy akkor is idéztük a korábbi rendőrségi vezetőt, aki szerint „bizony számon lett kérve az a kapitányság, amelyik e téren elmaradt a többitől”.
Figyelmeztetés, arányosság, emberség, jóindulat – mindezzel aligha összeférő szép szavak.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése