Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 12. 08:42, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Füred felől fújt a szél: szezonnyitó Siófokon

Füred felől fújt a szél: szezonnyitó Siófokon

Siófokon amúgy az első vitorlás előbb jelent meg, mit az első turista; 151 éve, amikor fürdőhely lett a település, már hajóztak a partjai előtt.

Ugye milyen remek vitorlásidőt „rendeltünk”? – fordult Balázs Árpád siófoki polgármester Kollár Lajoshoz, a Magyar Vitorlásszövetség elnökéhez. S valóban: élénk szél fújt a vízen, dagadhattak hát a vitorlák, elvégre vitorlás szezonnyitóra gyűlt össze a nép, Siófokon most először. Füred felől fúj – jegyezte meg egy sportember a parton, talán arra is utalva, hogy az új siófoki rendezvény megelőzte a hagyományos balatonfüredi vitorlabontót. De Balázs Árpád polgármester igyekezett hamar egyértelműsíteni: ha a tóparti települések megrendezik a maguk programjait, az nem rivalizálás, ellenkezőleg, egymást erősíthetik, hiszen a füredi vitorlás is átmegy Siófokra és fordítva.

Siófokon amúgy az első vitorlás előbb jelent meg, mit az első turista; 151 éve, amikor fürdőhely lett a település, már vitorláztak a partjai előtt. S ma a legnagyobb kikötő a Stefánia, kell-e még indok, hogy itt is legyen szezonnyitó? Ráadásul a Balaton legrégebbi vitorlása, a Kishamis éppen hatvan éve állomásozik a siófoki kikötőben, Hrehus György kapitány szerint épp e jubileum adta a rendezvény ötletét. – Mitől legendás? A Millennium évében épült a Széchenyi-család megbízásából, Közép-Európában sincs ennél régebb óta működő hajó, egy valóságos műszaki csoda – így a kapitány, aki 1968 óta dirigálja a Kishamist. – A tavalyi, majdnem hatszáz résztevőt felvonultató Kék Szalagon is huszonharmadik tudott lenni 118 éves létére. Megőriztük gyermekeinknek, unokáinknak, hogy ők vihessék tovább az örökséget.

Balázs Árpád siófoki polgármester a Kishamis legénységét kérte fel a vitorlás szezonnyitón: bocsássák vízre valahol a Balaton közepe táján azt a palackpostát, melyben üzenetet rejtettek el a megtalálónak nyereménnyel, mégpedig családi belépővel a siófoki élményfürdőbe.

A tömegsport jellegű vitorlázás erősödjön – e céljaikról már kint a vízen beszélt Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, miközben közel nyolcvan vitorlás szelte a habokat az évadnyitó versenyen. Koszorút nem dobtak a vízbe – ezt meghagyják a füredi vitorlabontónak. Amikor leszállt az este, vitorlások lampionos felvonulásával ért véget a hagyományteremtő siófoki rendezvény.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak