Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 22. 09:11, kedd | Helyi
Forrás: sonline.hu

Fövenystrandért bontják el a partvédőműveket a Balatonnál

Fövenystrandért bontják el a partvédőműveket a Balatonnál

Szombaton vették birtokba a fürdőzők az új fonyódi fövenystrandot, a térkövezés és a füvesítés még nem kész, de nem zavartatták magukat emiatt.

A fonyódiak megint nem teketóriáztak, előbb a hetes főutat nyitották meg a szezonra a le-leomló löszfal alatt (egyes hatóságok még húzták volna kicsit...), most meg, hogy ez már a főidény kellős közepe, átadták a fövenystrandot annak ellenére, hogy nem teljesen kész; gépek dolgoznak még és az első napon, szombaton annak jutott jó hely, aki előbb ért. Ez a Balaton leghosszabb homokos plázsa, hangzott el a megnyitón (csak a lelleiek meg ne sértődjenek emiatt!) és jó hír, hogy a városi pletykákkal ellentétben nem lesz fizetős. Ez az épülő kerítés miatt terjedhetett el, ám Hidvégi József polgármester mindenkit megnyugtatott: fenntartását a tervek szerint a parkolódíj-bevételből fedezik.

A 345 millió forintos uniós támogatású projekt része többek között a legendás Kripta-villa rekonstrukciója is, a strandon pedig épül még élményjátszótér is. Halmos Gábor, a kivitelezésben résztvevő Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója azt mondta Fonyódon: referenciamunkának szánják a fövenystrandot; a partvédőművet 133 méter hosszan elbontották, a homokos részt a legfinomabb balatoni homokkal töltötték fel 6-18 méter szélesen. A hullámvédelem érdekében három kis szigetet építettek a part elé, ezeket napozóhelyként is használhatják a fürdőzők.

Ugyanezzel a módszerrel újították meg idén nyárra a balatonlellei lídót is, ott is partvédőművet bontottak, ez az új módi, azaz a hatvanas években készült kövezés eltüntetése. Sorra adják be egyébként a kérelmeket és kapják az engedélyeket a tóparti települések hasonlóra északon és délen. A homokos föveny amúgy nemcsak a turistákat vonzza, ökológiai szempontból is jót tesz a tónak. G. Tóth László, a tihanyi limnológiai intézet igazgatója szerint a lídósítás végső soron a természetes állapot visszaállításának is tekinthető. Ezek a fövenyek segítik a Balaton öntisztulását is, hiszen ősszel a víz kivetheti az elpusztult hínár- és nádtörmeléket, ami aztán a parton elbomlik.
Ma már nem adnak ki engedélyt olyan lídósításra, ahogyan Balatonlelle kezdte: a védművet meghagyva a vízfelületet töltötték fel a tóból a kikötő építése során kiszedett homokkal. A városnak egyébként megérte a föveny-kialakítás, Kenéz István polgármester úgy számol: 2005 óta kétszer-háromszor több a Napfény strand látogatóinak száma és háromszor-négyszer nagyobb a bevétel. A városvezető szerint az új lídó tisztántartása is könnyebb.

A Balaton elhabolja a fövenyt, ez például vissza-visszatérő probléma Siófokon; a plázs-kialakítás az aranyparti öbölben annak idején úttörőnek számított, idén a magas Balaton-vízszint (jelenleg 115 centiméter) miatt is sok eltűnt belőle, de persze ennek ellenére is közkedvelt.

Földváré a legmagasabb kilátó lesz

A legeknél maradva: a balatonföldvári magaspart tetején épülő kilátóból nyílik majd a legjobb rálátás a tóra, ott épül ugyanis a legmagasabb balatoni kilátó, hangzott el a minapi alapkőletételen. Persze, nem csupán a panorámában lehet majd gyönyörködni, hiszen többfunkciós és interaktív lesz, hajózástörténeti kiállítást is megtekinthetnek benne a látogatók. Ez lesz Balatonföldvár történetének legnagyobb összegű, 500 millió forintos fejlesztése. Ami pedig már elkészült, sőt, a helyi fúvószenekar átadó előtti tesztjén is „átment”: 45 millió forintnyi önkormányzati forrásból újult meg Földvár központi rendezvénytere, a Jubileum tér.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.