Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Február 16. 15:58, vasárnap | Helyi
Forrás: sonline.hu

Ezüstpart: árvereztetné a vagyonkezelő a Balaton-partot

Ezüstpart: árvereztetné a vagyonkezelő a Balaton-partot

Nem adja ingyenesen a város tulajdonába, hanem árverésre bocsátaná a hajdani Hotel Széplak előtti ezüstparti vízparti területet – ezt válaszolta az állami vagyonkezelő a siófoki önkormányzatnak.

A városvezetés szerint ez a szándék ellentétes egyebek között a Balaton-part elérhetőségét előíró jogszabállyal.

Bontsák el az Ezüstpart Balaton-parti sétányát elzáró, azt kettészelő szállodakerítést – ennek érdekében a közelben élő siófokiak közel háromszáz aláírást tartalmazó levelet juttattak el a múlt nyáron a városházára. „A Balaton megközelíthetőségét, a sétány használhatóságát minden polgár számára biztosítsák” – állt a tiltakozók kérelmében. A kérdéses ingatlanon álló volt minisztertanácsi üdülő a SZOT-korszak egyik maradványa. A kihasználatlan épület állaga romlik, a szálló strandjánál a partvédőmű is lehangoló látványt nyújt. A városvezetés az elmúlt években többször tett javaslatot az államnak arra, hogy ingyenes vagyonátadással biztosítsa a lehetőséget a Hotel Széplak előtti, közvetlen vízparti parti sáv nyilvános sétánnyá alakítására. Tavaly ősszel a siófoki önkormányzat ismételten kérte: ingyenes tulajdonba adás révén nyíljék lehetőség a kerítésbontásra és parti sétány kialakítására.

A tulajdon-átruházásnak jogszabályi akadálya van, tekintettel arra, hogy az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az ingatlan nyilvános árverés útján történő értékesítését tervezi, amely során Siófok önkormányzatát elővásárlási jog illeti meg – tájékoztatta a várost nemrég a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A városvezetés álláspontja azonban az: az árverésre bocsátás ellentétes azzal a jogalkotói szándékkal, hogy a Balaton partja minden magyar állampolgár számára elérhető legyen, továbbá ellentétes a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményével is. Ismételten kérte tehát Siófok az ingatlan tulajdonba adását, amellett, hogy a vagyonkezelő szándékairól a Miniszterelnökséget is értesítette. Mindennek nyomán az MNV Zrt. a minap felhívta a siófoki önkormányzatot arra: részletesebben ismertesse, hogy a tervezett árverés véleménye szerint mely jogszabályokba ütközik.

Az Ezüstpartnak persze nem csak ez az egyetlen „sötét foltja”, jó néhány évek óta üres, romló állagú épület, szálloda, vagy éppen kempingterület rontja a képet, amelyek nem városi tulajdonban vannak, így az önkormányzatnak ugyanolyan kevés a ráhatása a sorsára, mint a hajdani Hotel Széplak előtti területére. A korábbi Ezüstpart kempinget például még 2007-ben azzal vásárolta meg a spanyol Fadesa cég, hogy ott nyolcmilliárd forint értékű ingatlanfejlesztési programba kezd (311,5 milliót ajánlottak a 10 ezer négyzetméteres területért és többek között négycsillagos szállodát, villaparkot, kereskedelmi és vendéglátó egységeket terveztek), ám végül a Fadesa nem épített semmit...

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára