Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 26. 12:01, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország dzsesszzenészeivel

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország dzsesszzenészeivel

A Kiscsillag, Ferenczi György és a Rackajam, a dzsessz műfaj képviseletében pedig hét ország muzsikusai, valamint egy francia szimfonikus zenekar is fellép május 11-én a budapesti Európa-napi rendezvényen az Erzsébet téren.

Az idei Európa-nap fókuszában a polgárok európai éve áll, ezért az Erzsébet tér egy napra modern kori, sokszínű európai agorává változik. Az egész napos programok között a kicsik és az idősebbek, a dzsessz, a gospel, a blues, a klasszikus és a rockzene rajongói, valamint a színház kedvelői is találnak kedvükre valót - közölte az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája pénteken az MTI-vel.
Budapesten kívül országszerte tizenöt további helyszínen lesznek programok az Európai Unió születésének 63. évfordulója alkalmából. A szervezők kiemelték: az idei Európa-nap a július 1-jén az EU-hoz csatlakozó Horvátországot és az így 28 tagúra bővülő uniót is köszönti.
Május 11-én szombaton reggel tíztől este tízig lesznek programok az Erzsébet téren. A nagyszínpad fő fellépője a Kiscsillag zenekar, de koncertet ad Ferenczi György és a Rackajam, Bolyki Balázs vezetésével a Never Give Up nevű, sérültekből álló gospel kórus, valamint összesen hét ország dzsesszzenészei. Közöttük Magyarországot Szakcsi Lakatos Béla Jr. (zongora) és Gyárfás István (gitár) képviseli, Nagy-Britanniából Byron Wallen trombitás érkezik, Dániát Christina von Bülow szaxofonos, Ausztriát Berndt Reiter dobos, Csehországot Josef Feco (bőgő) képviseli. Szintén fellép Amikam Kimelman izraeli szaxofonos és Luiza Zan román énekesnő. A nemzetközi dzsesszkoncert az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-hálózat jóvoltából valósul meg, a Budapesti Francia Intézet közreműködésével pedig az angers-i Orchestre Scénefonia is műsort ad ismert filmzenék szimfonikus feldolgozásával.
A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: kitelepül a Piréz Műhely, lesz RePlacc, ökoprogramok, ugrálóvár, alkotósarok, valamint Kovácsovics Fruzsina és az Apacuka zenekar koncertje. A felnőttek tájékozódhatnak az EU-s munkavállalásról, tanulásról, a 2014-es európai parlamenti választásokról.
Az Európa Pont helyszínén, a pódiumszínpadon az európai identitásról rendeznek beszélgetést, vendég lesz Ripoff Raskolnikov osztrák bluesgitáros. A dán c:ntact tánccsoport a Ghandi Gimnázium drámatagozatos diákjaival lép fel, a Momentán Társulat interaktív és improvizatív előadása pedig az európai értékek köré épül.
A gasztronómia kedvelői az Európa sörkertben és a BurekBárban kóstolhatják meg a kontinens ízeit, a Horvátország iránt érdeklődők az idegenforgalmi kiállításon ismerkedhetnek a július 1-jén csatlakozó ország természeti és kulturális értékeivel.
Az Európa-nap, május 9. az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely révén a kontinens országai közötti háború elképzelhetetlenné válna. A mai Európai Unió kialakulásának kezdetét a Schuman-javaslattól számítjuk.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk