Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Augusztus 10. 11:36, szombat | Helyi
Forrás: nepszabadsag.hu

Elmaradt a közgyűlés, mégsem gyanús a telekügylet?

Elmaradt a közgyűlés, mégsem gyanús a telekügylet?

Nem tárgyaltak a vezérigazgató menesztéséről

Alighanem példátlan a Balatoni Hajózási Zrt. történetében: egyetlen tulajdonos sem jelent meg a cég rendkívüli közgyűlésen Siófokon pénteken. Mindez finoman szólva is meglepetést keltett, hiszen a társaság működése szempontjából létfontosságú kérdések kerültek volna napirendre, jócskán lett volna mit megbeszélnie a 22, a cégben tulajdonrésszel rendelkező balatoni település polgármesterének, képviselőjének.

A tulajdonosok váratlan, előzetesen nem jelzett távol maradása – információnk szerint – azzal indokolható: a lapunkban nyilvánosságra hozott botrányos ügyeket előbb „zárt körben” próbálják rendezni, és csak a viták elsimítása után ülnek majd hivatalosan is tárgyalóasztalhoz. Ez egyébként már csak azért is érthető lenne, mert az ügyben a Balaton két fideszes „erős embere”, a siófoki és a füredi polgármester került szembe egymással.

A cégnél májusban robbantak ki viták és alakult ki békétlenség a tulajdonosok között. Váratlanul, nem mellesleg éppen a szezonban váltak meg a céget 16 éven át irányító vezérigazgatótól. Az utódjául kinevezett Halmos Gábor pedig rögvest magára irányította a figyelmet, miután 450 millió forintért megvásárolt egy a cég számára bővítési lehetőségeket kínáló telket – a társaságban évről évre nagyobb befolyással bíró, ma már 40,3 százalékos részesedéssel rendelkező – siófoki önkormányzattól, pontosabban annak egyik cégétől. Sokan már a döntést is bírálták, ám a balatonfüredi polgármesternél elsősorban az verte ki a biztosítékot: a majd félmilliárdos üzletet azelőtt kötötte meg a vezérigazgató, hogy a közgyűlés tárgyalt volna erről. És nem mellékes: Siófok a vételárból tőkeemelést ígért, ami nyomán tovább nőtt volna részesedése, ezt pedig a tulajdonostársak nem nézték volna jó szemmel. Siófok és a vezérigazgató álláspontja szerint a telekügylet jogszerű volt: ha ugyanis a közgyűlés utólag nem támogatta volna a telekvásárlást, akkor a szerződés egyik pontja szerint semmissé vált volna a kontraktus. A ügy miatt a füredi polgármester szokatlanul keményen lépett fel, és azt javasolta, hogy vegyék napirendre a májusban kinevezett vezérigazgató menesztését, és vizsgálják meg a telekvásárlást.

Az elmaradt közgyűlés, valamint a viták miatt kerestük a siófoki és a balatonfüredi polgármestert, de nem sikerült elérnünk őket. A tulajdonos települések elért polgármesterei pedig nem kívántak nyilatkozni. Halmos Gábor vezérigazgató szűkszavúan csak annyit mondott: meglepte, hogy elmaradt a közgyűlés. Arra a kérdésünkre, hogy miért kellett júniusban rapid módon megvásárolni a telket, miért nem várt egy hónapot a közgyűlésig, úgy felelt: „Ez jogi kérdés, amiről nem szeretnék nyilatkozni.” Információink szerint a polgármesterek a jövő héten zárt ajtók mögött egyeztetnek a viták rendezéséről.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára