Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. December 14. 04:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Elkapták és hazahozták a 20 milliárdos csaló Bróker Marcsit

Elkapták és hazahozták a 20 milliárdos csaló Bróker Marcsit

Hazahozták Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Kft. sikkasztás miatt keresett vezetőjét kedd délután.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a nőt bűnügyi őrizetbe vették.

A "Bróker Marcsiként" emlegetett nő a Lufthansa járatával érkezett Budapestre.

A nap folyamán a 24.hu számolt be arról, hogy Dobrai Sándornét egy Belize-hez tartozó szigeten fogták el nemzetközi kőrözés alapján.

A portál a sanpedrosun.com oldalra hivatkozva közölte, a 62 éves nőt az üdülőhelyen lévő lakásában fogták el, és kiadták a magyar hatóságoknak.

A rendőrség 2015. április 14-én közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég vezetője, az Interpol által is körözött Dobrai Sándorné csaknem ezer embert károsított meg több mint tízmilliárd forinttal - egyes becslések szerint húszmilliárd forinttal - piramisjátékra hasonlító módszerrel.

A rendőrség kedd esti közleményében felidézte: a nő 1999 óta befektetési ígéretekkel mintegy nyolcszáz embert csapott be, a kárérték meghaladja a 10,5 milliárd forintot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csalás megalapozott gyanújával indított eljárást. Több sértett feljelentésére 2015 áprilisában indult büntetőeljárás. A feltételezett elkövető addigra külföldre szökött, ezért európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A körözött nőt a Karib-tengeri Belize-ben múlt csütörtökön fogták el a helyi hatóságok. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a nőt kedden hozták Magyarországra, ahol bűnügyi őrizetbe vették.



A Kun-Mediátor fő tevékenységként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, de pénzváltást is folytatott, bár pénzügyi tevékenységre nem volt engedélye. A Magyar Nemzeti Bank 2015. április 15-én jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított a cégnél, a kárt kezdetben néhány milliárd forintra becsülték.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasítására indított vizsgálatot a cégnél, és április 17-én visszavonta a Kun Mediátor Szolgáltató Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét, és az utazási vállalkozást törölte a hatósági nyilvántartásából. Az Union Biztosítóhoz a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezői tevékenységének beszüntetése miatt május 11-éig kilenc kárigény érkezett, összesen 300 ezer forint értékben.

Dobrai Sándorné, a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetője április 16-án került fel a rendőrség nyilvános körözési listájára, a cég résztulajdonosa, az éppen külföldön tartózkodó Kemecsi László pedig elindult Magyarországra, hogy együttműködjön a hatóságokkal.

Az Origo hírportál értesülése szerint április 19-re virradóra házkutatást tartottak a rendőrök Dobrai Sándorné karcagi házában. A hírportál szerint a nyomozók nyolcszáz szerződést foglaltak le.

Idén áprilisban elrendelték az ismeretlen helyen tartózkodó Dobrai Sándorné és cége addig fellelt vagyonának, valamint a gyanúsított egyik hozzátartozója ingatlanának zár alá vételét, augusztusban pedig a Kun-Mediátor Kft. felszámolását. A Magyar Nemzeti Bank szintén augusztusban jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 millió forint bírságot szabott ki a kft.-re.

Polt Péter legfőbb ügyész december elején közölte: várhatóan jövő tavasszal fejeződik be az ügyben indított nyomozás, amely során már csaknem nyolcszáz sértettet hallgattak ki tanúként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során