Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Május 17. 20:03, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Csökkent a szél: húzódik vissza a Balaton a medrébe

Csökkent a szél: húzódik vissza a Balaton a medrébe

Lesújtó Yvette-mérleg: a vihar kezdete óta 326 jelzést kapott a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság.

Kétszázhuszonnyolc esetben útra dőlt fák eltávolításához riasztották a tűzoltókat, 45 somogyi lakóházban tett kárt a vihar. Fa dőlt az épületekre és az erős szél bontotta meg a tetőket. Tizenegy helyen vasúti sínekre dőlt fa, nyolcszor a felsővezetékeket leszakító ágak eltávolítása adott munkát az egységeknek.

– Hét somogyi településén közel 790 fogyasztót érint az áramkimaradás – összegzett pénteken délelőtt Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Balatonbogláron egy kapcsolóház vált életveszélyessé, az áramtalanítás után öt ingatlan és 170 idény jellegű ingatlan maradt áram nélkül.

Siófok és Fonyód között vonatpótló autóbuszok közlekedtek. Balatonboglár belterületén a veszélyessé vált platánfák miatt – a közlekedők biztonsága érdekében – lezárták 7-es főút Szabadság és Gaál Gaszton utcai csomópontok közötti szakaszát.
Bázelné Mihályka Szabina arról is beszámolt: a Balaton parton a veszélyeztetett területeken – Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen – a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik a kiépített védműveket – amelyekbe közel 10 ezer homokzsákot építettek be.
Pénteken a hajnali órákra az északi szél a megye területén kis mértékben gyengült, de a Balaton térségében továbbra is viharos jellegű széllökéseket lehetett tapasztalni. A csapadékmennyiség általában 15 és 45 milliméter között alakult.

– A Desedánál is gondot jelentett a szélvihar – számolt be Hauser Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkára. – A kikötőben található csónakokat megrongálta, s ezeket a jövő héten kell megjavítanunk. A rossz időjárásra tekintettel elhalasztják a 48 órás harcsafogó versenyt is, melyet a jövő héten rendeznek meg.

Bár pénteken lecsendesedett a vihar, rengeteg feladata volt egész nap a somogyi tűzoltóknak. Huszonkétszer riasztották a barcsi, a nagyatádi, a marcali, a kaposvári és a siófoki parancsnokságok legénységét, s az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók is vonultak.
– Nagyatádon a gyalogos forgalomra jelentett veszélyt egy kidőlt fa, Bárdudvarnok külterületén a közúti forgalmat akadályozta – számolt be a katasztrófavédelmi szóvivő. – Böhönyén villanyvezetékre, Balatonkeresztúron és Kelevízen telefonvezetékre borult egy több méter magas fa. Marcaliban egy emeletes ház bádogtetejét kezdte meg a szél. Kaposváron egy 15 méter magas juhar tört derékba, amelyet a hivatásos egységek motoros láncfűrésszel távolítottak el.

Ezen kívül Tapsonyba, Iregszemcsére, Barcsra, Kányára, Bárdudvarnokra, Nagyatádra, Ötvöskónyiba is vonultak az egységek. Iregszemcsén egy családi ház tetőszerkezetét szakította le a szél. A Balatonnál a megdőlt nyár és nyírfák adtak munkát az egységeknek. Időközben az áramkimaradás már csak két településen – Balatonbogláron és Homokszentgyörgyön – jelentett gondot Somogyban, a szolgáltatás kimaradása 176 fogyasztót érintett.

– Elrendelte Szita Károly polgármester a vihar okozta károk felmérését és az utak, közterek takarítását – közölte pénteken Barnay Andrea, a kaposvári városháza sajtómunkatársa. – Szombaton a városgondnokság által megbízott vállalkozók és a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. gépei is munkába állnak. Kézi és gépi erővel takarítják el a viharban letört ágakat, gallyakat, és az utakat is seprik. A csütörtöki és pénteki erős szélvihar hét fát döntött ki Kaposváron, komolyabb kár és személyi sérülés nem történt.
Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője arra kérte a közlekedőket, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek. Mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról: ez a társaság útinform szolgálatának munkatársainál valamint megyei és autópálya diszpécsereiknél is megtehető.

Már csak Fonyódon szivattyúznak

Pénteken délután már csak Fonyódon volt szükség szivattyúzásra, erről is Bázelné Mihályka Szabina számolt be.
– Az északi szél veszített erősségéből, így a tó is visszahúzódott medrébe – tette hozzá. – Azon a hat településen, ahol nyúlgátakat emeltek az ingatlanok védelmére, ott ma megnyitották ezeket. Fonyódon viszont két utcában a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, szivattyúkkal vezetik vissza a vizet a Balatonba a mélyebben fekvő területekről.
A szél mérséklődésével Balatonbogláron, a veszélyessé vált platánsoron is megkezdődhetett a munka. Kivágják a rendkívül erős szél miatt életveszélyt jelentő fákat, hogy a forgalom újra zavartalanul tudjon haladni a 7-es úton és vasúton.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben