Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 31. 11:26, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

Csak a „szokásos”: két éve futnak a pénzük utána siófoki plázaépítők

Csak a „szokásos”: két éve futnak a pénzük utána siófoki plázaépítők

Kétszázmillió forintnyi lehet a lejárt, ki nem fizetett tartozás, az összes hátralék megvan 3-400 millió is,

ennyi pénzhez nem jutottak hozzá a mai napig sem elvégzett munkájuk ellenértékeként a két éve elkészült siófoki pláza építői. A teljes beruházásnak ez úgy a tíz százaléka – csak a „szokásos”, állapítják meg az alvállalkozó cégek képviselői, akiknek elfogyott immár a türelme.

Banki beruházásban készült a pláza, az Erste Bank cége, az Erste Ingatlan Kft. tulajdonában álló Sió Ingatlan Invest Kft. kötött szerződést beruházóként a városközepi üzletközpont generálkivitelezésére a pilisszentiváni ATT Concept Kft.-vel. A pénzük után futó alvállalkozók ez utóbbi társasággal állnak jogviszonyban, tőle várják elmaradt jussukat. – Mi vonultunk föl először az építkezésre 2009-ben; a csapadék- és szennyvízcsatornát, s részben az ivóvízhálózatot építettük meg – eleveníti föl Gál Ferenc, a siófoki 1. számú Mélyépítő Kft. ügyvezetője. – Tizenhárommillió forintunkkal tartozik az ATT Concept.
A dunaalmási Irány-Fény Kft. az erősáramú hálózatot építette ki a házban; tízmillió a lejárt, nyolcmillió a még le nem járt követelésük. A társaság képviselője azt mondja: régi, tőkeerős cég, nem engedhették meg maguknak, hogy ne fizessenek alvállalkozóiknak és beszállítóiknak. Bankhitelt vettek fel, amit kamatostól vissza is kellene fizetni, emiatt is várják nagyon a hiányzó milliókat.

A siófoki Sió-Kőép Kft. egyebek között a mélygarázs le- és feljáróját építette, továbbá a Fő utcai út- és járdaépítés fűződik a nevükhöz. Nekik 6,9 millió forintjuk ragadt bent. Egy másik helyi építőipari társaságot éppen fölszámolnak – több tízmillió forintjukat nem fizették ki a plázánál, és ez is „vastagon” hozzájárult a szomorú véghez. Kilencvenmillió forintot vár, így az Econix Kft.-é a „képzeletbeli pálma”, ez a társaság az épületgépészeti munkákat végezte és képviselőjük elmondása szerint egy budapesti lakást már „beszámított” a javukra az ATT Concept Kft. Hozzáteszi a cégvezető azt is: mivel a siófoki plázánál egy bank volt a beruházó, minden érintett könnyebb szívvel látott munkához, mondván, hogy biztosabban pénzükhöz jutnak...

Sárközi József cégének az őrzés-védelem volt a feladata a Sió áruház elbontásától kezdődően. – Két éve, a plázanyitás előtt fizettek ki utoljára egy hónapokkal korábbi számlánkat – így Sárközi. – Addig is több hónapos csúszásokkal, sokszor hosszas „könyörgésre” fizettek, mostanra egy évnyi már az elmaradás felénk, azaz 11,5 millió forint. Folyamatos a huzakodás, egyezkedés, hitegetés, a „majd a jövő hónapban fizetünk” ígéret, de pénzt nem látunk. A bank egyébként kérelmünkre leírta, hogy mindent kifizetett az ATT Conceptnek.
Az már csak „hab a tortán”, hogy a sokat emlegetett generálkivitelező a plázaépület tőszomszédságában álló ingatlan tulajdonosával sem számolt még el: igazságügyi szakértő több millió forintra taksálta a bontás, majd a építkezés során keletkezett károkat.

Borotvaélen táncolunk, toljuk magunk előtt a veszteséget – válaszolják egybehangzóan az alvállalkozó cégek képviselői arra a kérdésünkre, hogy miképpen tud működni a mai megrendeléshiányos világban egy cég, ha közben még ki sem fizetik. – Korábban voltak tartalékjaink, aztán amikor ez elfogyott, bankhitelből tudtunk gazdálkodni, de ma már hitelt sem igen kapunk, így aztán próbálunk túlélni – sorolja az egyik cégvezető. – Mi, kicsik, akik a tényleges munkát végezzük, a sor végén vagyunk, így vagy bekalkuláljuk, hogy a „szokásos” tíz százalékot benyeljük, csak legyen munkája a dolgozóinknak, vagy pedig bedobjuk a törülközőt...
Nem szabadna megengedni, hogy egy bérelt irodán, meg egy-két telefonon kívül semmi mással nem rendelkező projektcégek alakuljanak egy-egy beruházás lebonyolítására, Németországban például komoly fedezetet is fel kell mutatniuk az ilyen cégeknek.


„Vétlenek vagyunk, bennünket is több száz milliós kár ért” – állítja az ATT Concept ügyvezetője

Valóban akadnak még elmaradások – ismeri el kérdésünkre Király Tibor, az ATT Concept Kft. ügyvezetője. Ezt azonban azzal magyarázza, hogy 18 hónap helyett 48 hónapig tartott a siófoki pláza építése, és az ebből fakadó pluszköltségeik nem lettek elismerve, megtérítve. – Csak a daru például hat hónap helyett három évig magasodott az építési terület fölött, ezt mindenki láthatta – így az ügyvezető. – Nem fejeződött még be az elszámolásunk a bankkal, igaz, ez valóban nem számlakövetelés: egy visszatartásból származó nagy összeg van még náluk, ezt az ügyet a jövő hónapban rendezni tudjuk. És akkor igyekszünk fizetni is, ahogyan eddig.

Azért egyébként, hogy a tartozásokat csökkenteni tudjuk, mi mindent megtettünk, saját forrásainkból teremtettünk elő pénzt akkor, amikor pedig cégünknek is több száz millió forintos kárt okozott a bank ingatlan-kft.-je. Vagyis vétlenek vagyunk, de ezt a vállalkozók is tudják, s ezek után még meghurcolnak bennünket? Az őrzés-védelmet ellátóknak is évekkel tovább volt munkájuk, mint amennyire eredetileg szerződtek, és a pluszhónapokat nekik is „saját zsebből” fizettük ki.

„A vállalkozási szerződés rendelkezéseinek megfelelően a Sió Ingatlan Invest Kft. és a generálkivitelezőként eljáró ATT Concept Kft. között teljes körű elszámolásra került sor, amely szerint a vállalkozási szerződésből eredő tartozását a Sió Ingatlan Invest Kft. hiánytalanul teljesítette – közölte lapunkkal az Erste Bank cége, az Erste Ingatlan Kft. – Az Erste Ingatlan Kft. egyértelmű álláspontja tehát, hogy a tulajdonában álló Sió Ingatlan Invest Kft. semmilyen esedékes tartozást nem tart nyilván az ATT Concept Kft. generálkivitelezővel szemben.”

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése