Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 07. 10:27, vasárnap | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Bűnnel fertőzve: a tömeggel együtt nő a bűnözés a Balatonon

Bűnnel fertőzve: a tömeggel együtt nő a bűnözés a Balatonon

Csökkent a rablások és a lopások száma 2012-ben Somogyban, viszont annyi gyilkosság történt, mint a megelőző két esztendőben együttesen.

A harmadik legrosszabb mutatóval rendelkezik a megyék közül Somogy a százezer lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve a Legfőbb Ügyészség adatai alapján: míg tavalyelőtt 5990 bűncselekmény jutott százezer lakosra – s ezzel negyedik volt a megyék rangsorában –, addig ez a szám tavaly 6043-ra nőtt, s Fejér – 7738 –, valamint Pest – 6816 – után Somogy számít bűnözés szempontjából a harmadik legfertőzöttebb megyének. A száraz számok által megrajzolt képet persze jelentősen árnyalja, hogy a megye statisztikájából nem különítik el a nyári idegenforgalmi szezon adatait, pedig a Balaton-part erősen ront az összképen.

– Somogy az ország legritkábban lakott megyéje – mondta Orbán Zoltán főtörzszászlós, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője –, emellett a nyári idegenforgalmi idény miatt a bűncselekményszám jelentősen megemelkedik. A két tényező egymást erősítve jelenik meg a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számában.
Melyeket ráadásul 2012-ben még a régi rendszer alapján számoltak, azaz a bűncselekmények száma nem egyezik az esetszámmal: egy pénztárca elvételénél például minden egyes eltulajdonított érték – készpénz, bankkártya, iratok – külön lopásnak számít. Ennek ellenére is csökkent a korábbi évekhez képest a lopások száma: míg 2010-ben 5457, s tavalyelőtt 5707 esetben indult eljárás ilyen ügyekben, addig 2012-ben 5240 eset került a statisztikákba, ami kilenc százalékos csökkenést jelent. Természetesen a vagyon elleni bűncselekmények számítanak a leggyakoribbnak a megyében – lopás és betöréses lopás –, de nagy számban akadt példa valamiféle okirattal visszaélésre is.

Az emberölések számát tekintve fekete esztendőnek bizonyult a tavalyi, hiszen ugyanannyi gyilkosság történt a megyében, mint a megelőző két évben együtt: míg három éve öt, tavalyelőtt két ügyben indult nyomozás, addig 2012-ben hétszer. Hetedével csökkent viszont egy év alatt a rablások száma, igaz, nem érte el a 2010-es szintet.

– Ha területileg nézzük a bűncselekmények szóródását, megegyezik a korábbi évek tapasztalataival – folytatta Orbán Zoltán. – A legtöbb esetet, a bűncselekmények hatvan-hatvanöt százalékát a kaposvári és a siófoki kapitányság illetékességi területén követik el, a marcali és a fonyódi rendőrség statisztikája a megyei átlaggal egyezik meg, míg a nagyatádi és a barcsi kapitányság területén lényegesen alacsonyabb az esetszám. A legtöbb bűncselekményt a siófoki rendőrök regisztrálták – többet mint a kaposváriak – a már említett nyári idegenforgalmi szezon miatt.

Erőszakos bűncselekmények száma Somogyban
2010 2011 2012
Emberölés 5 2 7
Emberölés kísérlete 3 4 3
Emberölés előkészülete 0 2 0
Rablás 54 69 60

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.