Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 06. 08:49, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Bulituristák nyara: már közterületen is lehet alkoholizálni

Bulituristák nyara: már közterületen is lehet alkoholizálni

Semmi sem tiltja immár a közterületi alkoholfogyasztást, sokan ezt olvassák ki az új szabályozásokból, törvényekből.

Ez bizony eléggé riasztóan hangzik a balatoni idegenforgalmi szezon kezdetén, hiszen több településen, leginkább talán Siófokon évek óta problémát jelent a fiatalok csoportjainak közterületi alkoholizálása, randalírozása. Nem mintha eddig bárki is hatékonyan tudott volna fellépni e jelenség ellen, de ha már jogszabályi lehetőség sem lesz rá...

Sajtóhírek szerint a tavaly életbe lépett új szabálysértési törvényből „kifelejtették” azt a részt, amely alapján a rendőrség eljárhatna azokkal szemben, akik italozásra, mulatozásra használják az utcákat, parkokat. Rendzavarásnak, csendháborításnak (hovatovább garázdaságnak) minősülő esetekben persze továbbra is felléphet a rendőrség... Az alapproblémát az okozza, hogy míg korábban a helyi önkormányzatok rendeletben szabályozhatták a közterületi alkoholfogyasztást, immár nem tehetik meg.

Ott, ahol a legtöbb „buliturista” fordul meg, Siófokon ennek tudatában hogyan készülnek a szezonra? – kérdeztük a városházától. Kolumbán Tünde sajtóreferens azt válaszolta: – Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben valóban megsemmisítette a tiltott közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeleteket. A szabálysértési törvénynek azonban van az utcai alkoholfogyasztásra vonatkozó része. Mivel a rendőrség a nyárra jelentős erősítést ígért a Balaton-partra, ez egyfelől garanciát jelenthet a nyáréjszaka rendjének fenntartására. A rendőrséget az új Városőrség is erősíti Siófokon, a nyár folyamán közös akciókat is tervez a két szervezet. Ami helyi rendeletben szabályozható, és Siófokon szabályozva is van, az az üdülőövezetben lévő kereskedelmi egységekben történő alkoholárusítás. A Városőrség ellenőrizni is fogja, hogy a boltok betartják-e a helyi szabályozást. A kamerás megfigyelő rendszerek is segíthetnek; a Fő tér kamerarendszere kiépült.

Az emlegetett siófoki rendelet egyébként azt tartalmazza: a 7-es főúttól északra lévő, alkoholtartalmú italokat árusító üzletek a vendéglátóhelyek kivételével 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva, kivéve, ha az alkoholtartalmú italok árusítását 22 óra és 6 óra között beszüntetik. Ezen italok árusításának éjszakai szüneteltetéséről kötelesek a vásárlókat írásban, jól látható helyen tájékoztatni.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma