Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 18. 00:04, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Búcsú a szigettől: a Horgony utcában köt ki a hajózás

Búcsú a szigettől: a Horgony utcában köt ki a hajózás

Kiköltözne a siófoki szigetről a Balatoni Hajózási Zrt., a halászat korábbi telephelyét vásárolná meg a siófoki önkormányzat tulajdonában lévő Balaton-parti Kft.-től.

A hajózási társaság várhatóan augusztus elején összeülő rendkívüli közgyűlése hozhatja meg erről a végső döntést.

A siófoki képviselő-testület legutóbbi ülésén áldását adta arra a koncepcióra, miszerint a Balatoni Hajózási Zrt. a korábban a halászat által használt Horgony utcai ingatlanra költözne, melynek értékesítése a szakértő által megállapított nettó 450 millió forintos áron történne. Az elképzelés szerint a zrt.-ben jelenleg is legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező siófoki önkormányzat a vételárral megegyező mértékű, 450 millió forintos tőkeemelést hajtana végre. Mint ismert, a cég a kikötővel rendelkező balatoni önkormányzatok tulajdonában van.

A Balatoni Hajózási Zrt. fejlesztési koncepciója és Siófok város középtávú fejlesztési terve is önálló projektként tartalmazza a sziget fejlesztését, amelyre a következő uniós fejlesztési időszakban, 2014-2020 között várhatóan támogatást is igénybe lehet venni. Ennek lenne része többek között egy új Sió-zsilip építése is. A műszaki telepet, a sólyateret, ahol a hajók javítását végzik, ki kell telepíteni onnan, azért is, mert a szigeten hosszú távon semmilyen ipari létesítmény nem tartható fenn. Egyrészt közúton nem közelíthető meg, másrészt a Balatonra vonatkozó környezetvédelmi szabályoknak sem felel meg, harmadrészt a sziget területét a város az üdülőterületek közé sorolta be.

Az új zsilip megépülésével a hajózás területe csak kifelé, a szárazföld irányába bővülhet, hiszen befelé, azaz a víz felé a környezetvédelmi hatóság nem engedélyezi. A közelben, az egykori halászati telephelyen biztosítható, hogy az új sólyatér az új zsiliprendszerrel összhangban épülhessen meg. A vízügyi kormányzat egyébként a zsilip felújítását kiemelten támogatott projektként terjesztette elő a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakra.
Úgy tudjuk, Siófok tulajdoni hányada a Balatoni Hajózási Zrt.-ben 450 milliós tőkeemelést követően sem éri majd el az ötven százalékot.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét