Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 17. 07:05, szombat | Külföld
Forrás: mno / MTI

Békésen vonultak a Waffen SS egykori katonái

Békésen vonultak a Waffen SS egykori katonái

Csaknem 1500 ember vett részt pénteken Rigában a Waffen SS egykori lett katonáinak felvonulásán.

A menet végpontjától, a Szabadság-emlékműtől 30 méterre tartották meg ellentüntetésüket oroszok – mintegy százan –, akik viszont a zsidók és más kisebbségek ellen elkövetett háborús bűnökre emlékeztek. A demonstrációk békésen zajlottak le.

Noha az illetékes önkormányzat biztonsági okokból betiltotta a veteránok és támogatóik tüntetését, a rigai bíróság csütörtökön engedélyezte azt és az antifasiszták megemlékezését is.

Az évente megrendezett parádé mindig felkavarja a kedélyeket: Moszkva és Lettország orosz kisebbsége a nácizmus dicsőítését látja benne, úgy gondolja, hogy az ünnepség sérti azoknak a millióknak az emlékét, akik harcban meghaltak a Németország elleni háborúban. A megemlékezés támogatói viszont a függetlenségi küzdelemre emlékeznek vele. Az indulatok ellenére pénteken nem történt incidens, igaz, több mint ezer rendőr gondoskodott arról a helyszínen, hogy ez így legyen.

Az AP amerikai hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a tüntető oroszok transzparenseikre a holokauszt képeit tették, melyeket akasztófára emlékeztető fapóznákra tűzve tartották a magasba.

A lett kormány álláspontja az, hogy a Lett Légió harcoló alakulat volt, amelynek egyetlen tagját sem ítélték el légionista minőségében háborús bűnökért. Az alakulatba kötelező sorozással kerültek be a katonák, aki ki akart bújni a szolgálat alól, az börtönt, később halálbüntetést kockáztatott. A kormány mindazonáltal a korábbi évektől eltérően az idén már elhatárolta magát a légiósok menetétől. Sokak szerint ez éppen annak a jele, hogy az ország vezetése még nem nézett szembe az ország történetének e sötét korszakával.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése