Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Április 23. 14:01, kedd | Helyi
Forrás: inforabakoz.hu

Bebarangolhatjuk saját városunkat is a Google segítségével a szobánkban ülve

Bebarangolhatjuk saját városunkat is a Google segítségével a szobánkban ülve

Élesedett a magyar Google Street View.

Hosszas jogi huzavona után végre élesedett a magyar Street View, amellyel a hazai nyelvre állított Google-fiókkal rendelkező felhasználók Utcakép néven találkozhatnak.

Végre a magyar felhasználók is láthatják közvetlen környezetüket a Street View szolgáltatásban, amely ma reggel óta hazai képeket is tartalmaz. A régióban Magyarországon az utolsók között élesedett a Street View, amelynek indulását hosszas jogi huzavona előzte meg,

A Google autói először 2009-ben jelentek meg a magyar utakon, hogy utcakép részletességű fotókat készítsenek a Maps képességeit bővítő szolgáltatás számára. A fényképezést azonban gyorsan le kellett állítani, miután az akkori adatvédelmi biztos, Jóri András azt kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Noha a Google a Street View szolgáltatásban az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az eredeti képeket megtartja, illetve a fotókat nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja.

A Google akkor elnapolta a Street View indulását és a témáról évekig nem is lehetett hallani többet. 2011-ben aztán fordult a kocka, Jóri András beleegyezését adta a fotózásba, néhány feltétellel. Az adatvédelmi biztos kikötötte, a projekt megvalósítása során készült nyers felvételek a folyamat egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra. Az arcokat és rendszámokat mihamarabb, lehetőleg a folyamat elején ki kell takarni, a nyers adatokat pedig a lehető leghamarabb meg kell semmisíteni. Továbbá a lakosságot legalább a fotózás előtt egy héttel értesíteni, tájékoztatni kell a fényképezésről. Ezeken felül az ingatlanok tulajdonosainak egy könnyen használható felületet kell biztosítani, ahol saját ingatlanjuk megjelenítését letilthatják.

Magyarország a kontinensen az egyik utolsó ország volt Street View lefedettség nélkül, szerencsére ez most megváltozott. A Street View szolgáltatás lefedettségi térképe alapján gyakorlatilag a teljes magyar úthálózat bekerült a szolgáltatásba, a korábbi várakozásokkal szemben nem csak Budapestet, hanem az ország összes útját és települését be lehet barangolni egy böngésző segítségével.

A képre kattintva elkezdheti a barangolást. A térképen közelítsen a megtekinteni kívánt településre, és a nagyító skála tetején látható sárga emberkét az egérrel fogja meg, és tegye arra a helyre, amit meg szeretne nézni!

Címkék: google street view

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.