Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 30. 10:23, vasárnap | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Balatoni szemétcsaták: megtorpedózták az AVE Zöldfok hajóját

Balatoni szemétcsaták: megtorpedózták az AVE Zöldfok hajóját

A dél-balatoni szemétháború újabb, sokadik fejezete: négy település, valamint egy társulás akadályozta meg az AVE Zöldfok Zrt. átalakulását.

Ezért volt kénytelen levelet írni a siófoki székhelyű társaság vezetése a somi és ordacsehi lerakókörzet hetvennyolc önkormányzatának, azt kérve: az új hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően július 31-ig mondják föl a velük kötött közszolgáltatási szerződést olyan kitétellel, hogy amennyiben az év végéig a Zöldfok mégis át tud alakulni és megszerzi a szükséges engedélyeket, januártól minden maradhasson a régiben.

Ezért volt kénytelen levelet írni a siófoki székhelyű társaság vezetése a somi és ordacsehi lerakókörzet hetvennyolc önkormányzatának, azt kérve: az új hulladékgazdálkodási törvénynek megfelelően július 31-ig mondják föl a velük kötött közszolgáltatási szerződést olyan kitétellel, hogy amennyiben az év végéig a Zöldfok mégis át tud alakulni és megszerzi a szükséges engedélyeket, januártól minden maradhasson a régiben.

Amint megírtuk, Siófok városa például garanciát kért az AVE Zöldfoktól arra, hogy át tud-e alakulni a jogszabályban előírt módon annak érdekében, hogy továbbra is végezhesse a lakossági közszolgáltatást. Ezt ugyanis januártól csak állami, vagy önkormányzati többségi tulajdonú társaság teheti. Amelyik cég nem ilyen tulajdonosi szerkezetű június 30-ig, azzal fel kell bontani a közszolgáltatatási szerződést az önkormányzatoknak, hat hónapos felmondási idővel. „Garanciát arra nem tudunk adni, hogy az AVE Zöldfok Zrt. vagy jogutódja 2014-ben minden jogszabályban előírt feltétellel, engedéllyel rendelkezik majd” – áll az önkormányzatokhoz a napokban eljuttatott zöldfokos levélben. Siófok egyébként minden eshetőségre készen céget alapított Siókom Kft. elnevezéssel.

„Cégünk sem az AVE Zöldfok Zrt. átalakulásával, sem az engedélyek megszerzésével kapcsolatos terveit nem adta fel” – tudatja Szabó Zoltán vezérigazgató a helyhatóságokkal, s azt is: az öt részvényes átalakulást akadályozó magatartása miatt bírósághoz fordultak, mert szerintük jogellenesen tagadták meg a szétválási szerződés aláírását (az eredeti tervek szerint egy új, a nagy cégből kiváló és az önkormányzatok tulajdonába kerülő kft. végezné a lakossági szemétszállítást – a szerző). Egyben felkéri a somi és ordacsehi lerakókörzethez tartozó települések polgármestereit: az immár elkerülhetetlen felmondást úgy tegyék meg, hogy az hatályát veszítse, amennyiben a Zöldfok a felmondási idő alatt, tehát az év végéig mégis megszerzi a szükséges engedélyeket a lakossági közszolgáltatáshoz.

Lapunk úgy tudja, hogy Fonyód, Balatonboglár, Balatonfenyves, Lengyeltóti, valamint a Koppány-völgyi társulás akadályozta meg részvényesként az AVE Zöldfok Zrt. szétválását. Az egyik érdekelt településvezető azt mondta: mindenben a kormányzat szándékai mellett állnak, egyetértenek a hulladékgazdálkodás átalakításával, szerintük éppen a „siófoki folyamatok” mennek ezzel szembe. Az említett vezető szerint hiba volna úgy belemenni a szerződés-felmondásba, ahogyan a Zöldfok-vezérigazgató javasolja, hiszen ha januártól továbbra is a Zöldfok szolgáltatna, az esetben is célszerűbb akkor, új feltételekkel teljesen új megállapodást kötni vele.

Az említett ötök valahányan a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulás tagjai. A hatvanöt településből álló konzorcium egyébként teljes mértékben leszakadna a siófoki székhelyű Zöldfokról, ennek érdekében információnk szerint éppen saját szolgáltatót gründolnak, ugyancsak versenyt futva a június 30-i határidővel.

Elszámolás: ha új jön, annak fizetni kell

A rezsicsökkentés miatt jelentősen csökken az AVE Zöldfok Zrt. tervezett nyeresége – ez is szóba került információnk szerint a társaság szerdai közgyűlésén. Sokat mondó az emlegetett, polgármestereknek írt levelükben az a kitétel: „az AVE Zöldfok Zrt. nem tervezi a közszolgáltatási piacról való kivonulást a várható pénzügyi veszteségek ellenére sem, a szerződéseket fenn szeretné tartani még akkor is, ha teljesen nyilvánvaló, hogy ez az ágazat jogszabály erejénél fogva a jövőben nem termelhet hasznot.”

Kaptak ugyanakkor egy másik levelet is a településvezetők, melyben az AVE Zöldfok Zrt. „elszámol” velük arra az esetre, ha új közszolgáltatót bíznának meg. A társaság ugyanis az ISPA-beruházás során súlyos összegeket előlegezett meg az önkormányzatok számára, átvállalta tőlük például az önrészt. A zöldfokos számítás szerint például Siófokra 122 millió, Balatonlellére 40, Fonyódra 37, Zamárdira 30, Balatonfenyvesre és Balatonboglárra 27-27 millió forint esne. Ezt az új közszolgáltatónak kellene megfizetni a Zöldfoknak (csak ezek után használhatná kedvezményesen a somi és ordacsehi lerakót), de az adott település is átvállalhatná tőle.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése