Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 19. 08:11, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Balaton: vízben úsztak a zamárdi utcák, Fenyves megúszta

Balaton: vízben úsztak a zamárdi utcák, Fenyves megúszta

Bár a parti területek a kicsapó hullámzás következtében víz alá kerültek, komolyabb védekezést, vészhelyzetet nem kellett elrendelni.

Miközben szombaton este Fonyódnál 97 kilométeres széllökéseket is mértek, a legmélyebben fekvő Balatonfenyves mondhatni „megúszta”: bár a parti területek a kicsapó hullámzás következtében víz alá kerültek, komolyabb védekezést, vészhelyzetet nem kellett elrendelni. Megérkezett tehát az előre jelzett szél a Balatonra és szombaton este talán Zamárdinál volt a legkritikusabb a helyzet. Előkerültek a homokzsákok, a helyi Gamesz és a polgárőrség emberei igyekeztek megvédeni a medréből kilépő Balatontól a partközeli ingatlanokat, utcákat. Itt jegyezzük meg: másfél hete a mostaninál kisebb szelet jeleztek előre, ezúttal mégsem volt jele az akkorihoz hasonló, „központilag elrendelt” védekezésnek, az ország más részeiből idevezényelt szakemberekkel.

– A múltkori készültség idején végigjártuk a kritikus vízbefolyásokat a vízügy és a katasztrófavédelem szakembereivel, ott most mindenütt jól be tudtuk védeni a területet, igaz, így is jócskán előfordult, hogy a vízparti telkekről a közterületekre ömlött a víz; jó néhány parti utca szó szerint víz alatt állt szombaton este – összegzett vasárnap Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Homokzsákokat csak módjával lehet használni az ingatlanok védelmére, hiszen az megakadályozza a víz visszafolyását. Az összes befolyóárok több hete telített már a Balaton magas vízállása miatt, a mostani, 90 kilométeres lökésekkel kísért északi-északnyugati szélben ezek már nem levezették, hanem éppen hogy behozták a Balaton-vizet a belterületre. A partvédőművek sem ilyen vízszintre lettek létrehozva a déli parton, akár csak a csapadékvíz-elvezető rendszerek. Ha tehát tartósan ilyen magasan tartják a Balaton vízállását (a vízeresztés ellenére nem csökken, továbbra is 129 centiméter, ami rekordszintnek számít – a szerző), akkor sürgősen lépni kell minden érintettnek. Az esetben fel kell készülni erősebb szél esetén ilyen helyzetekre, azaz folyamatos védekezésre; ez pedig már nem önkormányzati szintű feladat...

Éjszaka egyébként mérséklődött, majd vasárnap ismét erősödött a szél a Balatonnál, de szerencsére ekkorra irányt váltott és nyugatira fordult. A zamárdi polgármester vasárnapi terepszemléje során így azt tapasztalta: visszahúzódott a víz a part menti utcákról.
Az Időkép internetes portál szombaton este a balatonszemesi strand elöntéséről számolt be videóval, de Takács József polgármester azt mondta érdeklődésünkre: vészhelyzet nem volt, Balatonszemes egyetlen mélyebben fekvő területe ez a strandi rész.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.