Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 13. 08:59, péntek | Helyi
Forrás: sonline.hu

Balaton: hiányszakma lett a szakács, a pincér és az eladó

Balaton: hiányszakma lett a szakács, a pincér és az eladó

Pünkösd után „kiürült” a Balaton, állítják az aranyparti szobakiadók. A siófoki hajóállomáson se volt tömeg kedden, szerdán és csütörtökön és a tóparti kiskereskedők, vendéglátók tapasztalata sem más.

– Hiába a kánikula, mivel ez még iskolaidő, a legtöbb turista a pünkösdi hosszú hétvége után hazament, erről számoltak be a tagjaink – mondta Kertész Rezső, a Kisosz Somogy megyei társelnöke. – Zömmel úgy nyilatkoztak a szezonnyitó balatonszárszói fórumunkon, hogy jó forgalmat bonyolítottak le, sok volt a vendég, számos vállalkozás azonban kedden újra lehúzta a rolót, tart még egy-két hét szünetet és csak a főszezonra nyit ki újra. Ezzel együtt érdekvédelmi szervezetünk is azt szorgalmazza, hogy minél hosszabb nyitva tartással üzemeljenek az üzletek.

A tavalyi, az egy évvel korábbinál jobb szezonhoz hasonlóval kiegyeznének, ez az általános vélemény a balatoni vendégvárók körében. Egy éve ugyanis szinte ideális volt az időjárás az elmúlt években megszokott, a hétvégékre koncentrálódó turizmushoz. Nagyon sok múlik tehát azon idén is, hogy a hétvégeken strandidő lesz-e, vagy sem... A balatonszárszói Kisosz-fórumon az is elhangzott: annak ellenére, hogy magas az álláskeresők száma, kevés a jó szakember, mármint az olyan, akit a vendéglátás azonnal alkalmazni tudna a szezonra. A pincér, az eladó, a szakács hiányszakma és azért is lehet az, mert nagyon sok szakember nézett a Balaton-partnál kedvezőbb, éves kenyérkereseti lehetőség után és ezt Ausztriában vagy Olaszországban találta meg. Sőt, tendenciává vált már, hogy jó néhányan a nyárra se jönnek vissza a Balaton mellé, mondván: a kinti minimálbér is hozhat annyi, esetenként többet is, mintha idehaza vállalkozna, ráadásul odakint idegeskedni sem kell...

A Balatonnak itthon nincs párja

Siófok továbbra is vezet a szallas.hu-n foglalók belföldi célpontjainak a listáján, egy friss kérdőíves felmérés alapján pedig a Balaton hatalmas fölénnyel első az úti célok között: 62 százalékkal „nyert”, a második helyezett Tisza-tó és környéke mindössze kilenc százalékot kapott. A válaszadók 55 százaléka fürdőzéssel, napozással szereti tölteni szabadságát, a nevezetességek végiglátogatását 20 százalék jelölte meg, a kulináris élvezeteket kilenc, a wellness-program nyolc, a sportolás négy százalékot kapott. Első számú üdülés közbeni zavaró tényezőként a legtöbben, 34 százalék az időjárást jelölte meg, a befizetett pénzzel nem arányos szolgáltatás 25 százalékot zavar a legjobban.

Magasan tartják: zárva a zsilip

A pünkösdi hosszú hétvége kezdetén még csak 20, csütörtökön azonban már 26 fokos volt a Balaton vize, az azóta tartó hőségnek köszönhetően. A tó átlagvízszintje pedig sose volt még ilyen magas a nyári szezon kezdetekor. A 122 centiméter nem csak a jelenleg is érvényes 110 centiméteres maximális vízállást haladja meg jócskán, hanem elkerüli azt a felső határt is, amire emelni tervezik a fölső szabályozási szintet. Papír ide vagy oda, jó ideje ez alapján szabályozzák már a Balaton vízszintjét: napok óta nem engedik a siófoki Sió-zsilipet, nyilván azzal is számolva zárták el, hogy immár a párolgás is vízveszteséget jelenthet.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.