Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Február 28. 10:52, péntek | Helyi
Forrás: sonline.hu

Balaton: a vízeresztésről és halászatról a politika dönt

Balaton: a vízeresztésről és halászatról a politika dönt

Csak a belügyi vezetés engedélyével lehet kinyitni a Sió-zsilipet – erősítette meg egy vízügyi szakember a veol.hu-nak azt, amire lapunkban már hétfőn utaltunk. Azaz politika lett immár a balatoni vízeresztésből is.

A tó átlagos vízszintje már kedden meghaladta azt a 124 centimétert, melynél legutóbb, tavaly áprilisban kinyitották a siófoki zsilipet. Az országos vízjelző szolgálat jelenése szerint szerdán Siófoknál 126 centin állt a Balaton (az átlagvízszint 125), a Sió vize pedig nyolc centiméter volt – lévén, hogy ahogyan azt már vasárnap megírtuk, a Balaton vize Siófoknál már átbukik a Sió-zsilip fölött.

A vízügyi ágazatot, mint ismert, nemrégiben a belügyi tárcához csatolták. Ettől persze még a helyi szakemberek a Balatonnál és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság székesfehérvári központjában elemzik naponta a térség, a vízgyűjtő terület állapotát, összevetve az időjárás-előrejelzéssel. A meteorológia egyébként péntekre már esőt is „jósol”, akár csak a hétvége két napjára. Egy vízügyi szakember azt mondta a veol.hu érdeklődésére: a végső döntést kivették a kezükből, a vízeresztésre csak a belügyi vezetés engedélyével lenne lehetőség.

Szakemberek szerint egy erősebb északi, északnyugati szél akár 20-30 centiméterrel is tovább emelheti a vízszintet a déli
part vonalánál. Lombár Gábor, az egyik legveszélyeztetettebb település, Balatonfenyves polgármestere a kritikus területek fényképezésére utasította az önkormányzati dolgozókat, hogy az esetleges károkat bizonyítani tudják.

Amíg tehát a zsilipnyitásra tán csak maga Pintér Sándor miniszter adhat engedélyt, a balatoni halászat sorsáról akár rövid időn belül hasonló módon politikai döntés születhet. A Népszabadság szerdán arról írt, hogy a december 10-én Fazekas Sándor miniszter által leállított halászatot a régi formájában már bizonyosan nem indítják újra, a jövőről azonban egyelőre elhalasztották a kormánydöntést. Az elképzelések szerint egy önkormányzatokat, horgászegyesületeket, illetve Balaton Fejlesztési Tanács képviselőit tömörítő vízkezelő szervezetet állítanának föl.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára