Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Augusztus 06. 21:00, szerda | Helyi
Forrás: sonline.hu

Balaton: a sajtó és az időjárás is a büfések ellen

Balaton: a sajtó és az időjárás is a büfések ellen

Kiakasztó, ezt mondta az idei nyár időjárására kedden a vattacukorárus a siófoki Aranyparton. – Megdördül az ég és már szedelődzködnek is a fürdőzők, napozók – panaszkodott.

A szomszédos büfés is a hirtelen változó időjárást szidta, mondván, trópusi éghajlatba fordultunk át az idén, hiszen a forróság után naponta többször is „leszakad az ég”.

A nem mindig zavartalan napsütés kedvez viszont a balatoni hajóforgalomnak: július végén húsz százalékkal álltak jobban a tavalyinál. A wellness-szállodában nyaralókat sem zavarja az időjárás, a hétvégékre garantált a telt ház a Balaton-parton, egészen augusztus 24-ig. Biztatóan alakult egyébként már az első hat hónap statisztikája is; emelkedést mutat a siófoki vendégéjszakák száma, tudtuk meg Hoffmann Henrik fürdőegyleti elnöktől.
Ami az időjárást illeti, a Balatontól kevéssel délre, Kisbárapátiban esett a legtöbb eső az országban eddig augusztusban az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint; 90 milliméter, ami akár egész havi csapadékmennyiségnek is megfelel.

Nem elég a „trópusira” fordult, vendégriasztó idő, a balatoni vendéglátósokat ebben a szezonban hetente újabb támadások érik, az országos sajtó nem győzi citálni a vélt, vagy valós turpisságokat, átveréseket. Azok után, hogy korábban a négy decisre „összement” söröskorsóról cikkeztek, legutóbb a hekk ment össze sütés után felére az egyik tóparti halsütödében. Márkás italok helyett „csöves” piák – folytatódik a rosszpéldatár –, az északi part egyik nagy, állami kezelésben lévő üdülő- és strandkomplexumában „gyrostállal csak az első 2-3 órában találkozni, lángoshoz öt nap alatt nem sikerült hozzájutni”.

Rossz helyre mentek a példában szereplő balszerencsés vendégek, csak két ellenpélda: a balatonlellei Napfény strandon fél liter a sör korsója, ráadásul az egyik magyart 189 forintért kínálják (múlt heti cikkünk óta továbbra is ezt tekintjük a Balaton-part legkedvezőbb árfekvésű korsó sörének, míg olcsóbb nem jut a tudomásunkra – a szerző), vagy ajánlhatjuk Csaba Károlyné Erzsi néni siófok-széplaki családi Lángos Büféjét, többszörös toplistaelső lángosával.

– Egy négy órája száradó hekk emberi fogyasztásra alkalmatlan; az előre lesütött infralámpás büfémodell nehezen érthető, miért ne lehetne legalább frissen kisütni – adott hangot értetlenkedésének Laposa Bence is abban az interjúban, melyet az Index készített a tóparti vendéglátók és borászok által létrehozott Balatoni Kör két alapítójával, vele és Kardos Gáborral.
– Máshol, az olasz tengerparton is lehet nagyon rosszat enni – így Kardos. – Viszont ebédillúziót adó helyek a Riviérán és más normális helyeken nincsenek, mert nem strandbüfékben esznek, hanem éttermekben. Bódés fesztiválok helyett pedig egész évben jól működő vendéglátás a jellemző. Erre már van nálunk is példa. A rossz berögződések mellett talán a leginkább az a probléma, hogy itt a büféknek egy évben csak két-három hónapig van nagyobb forgalmuk. Ez persze nem mentség, legalább egy közepesen normális lángost és palacsintát lehetne adni.

– A fejekben van a baj, a hozzáállás nem stimmel, ami mélyebben gyökerezik – tette hozzá Laposa Bence. – Az előző rendszerben meg kellett teremteni annak az államilag is erősen támogatott turizmusnak az alapjait, ami a magyarok mellett rengeteg embert idecsődített a szocialista blokk országaiból. Gyorsan sok embert kellett kiszolgálni, ez aztán hosszú évtizedekre meghatározta a balatoni vendéglátás struktúráját. Mint bármilyen más társadalmi jelenséget, ezt sem lehet gyorsan levetkőzni. Az ördögi körből, hogy a mirelit hekket sütöm, nagyon nehéz kitörni. Amíg tömegszinten nem mutatunk új irányt, amíg nincs minta, hogyan kellene Balaton-parti településeket felépíteni, hogyan kellene a vendéglátást újragondolni, addig alig lesz változás.
– A büféfronton még nem történt áttörés, viszont vannak egész évben nyitva tartó, európai sztenderdek alapján is jó helyek – vélekedett Kardos Gábor. – A Balatoni Kör tagjainak nagy része már a tóparti vendéglátás új generációját képviseli, akiknek az az ambíciója, hogy hosszabb távon, generációkra megalapozva legyen sikeres.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.