Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 02. 12:25, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Balaton: 124 centi a vízállás, megnyitották a Sió-zsilipet

Balaton: 124 centi a vízállás, megnyitották a Sió-zsilipet

Százhuszonnégy centiméteres vízállásnál kedden délután megnyitották a siófoki Sió-zsilipet.

A „jeles eseményre” több érdeklődő gyűlt össze a Sió-csatorna partján, s fotózták, videózták, ahogyan folyni kezd a Balaton-víz a Sióba.

– Tovább már nem lehetett várni a hét második felére jelzett esőre és szélre tekintettel – indokolt a zsilipnél Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója. Mint ismert, a Balaton felső szabályozási szintje 110 centiméter, azt már tizennégy centivel túllépte a vízállás. Utoljára 2010 decemberében volt ennél magasabb, akkor 129 centiméter.
– A lehető legkisebb mértékű vízeresztéssel kezdünk – folytatta a főigazgató. – Másodpercenként öt köbméterről egyelőre tizenötre növeljük fokozatosan a mértékét, de harminc fölé semmiképpen sem szeretnénk menni.

A siófoki zsilip elméleti maximális kapacitása egyébként nyolcvan köbméter másodpercenként. Molnár Béla azt ígérte: úgy eresztik a vizet, hogy egy, az átlagosnál szárazabb nyár esetén se csökkenjen a vízállás számottevően a felső szabályozási szint, azaz 110 centiméter alá. Egyelőre három hétre tervezik a vízeresztést, közben hetente elemzik a meteorológiai előrejelzéseket és hidrológiai modellek segítségével döntenek a vízszintszabályozás további feladatairól. – A Sió mellékágain (így a Kaposon és a Nádor-csatornán) a belvízszint csökkenése, valamint a siófoki mederszakasz stabilitásának a helyreállítása egyaránt lehetővé teszi a nyitást – tájékoztatott. – A 110 centis felső szabályozási szinthez képest mostanáig „betárazott” vízmennyiség már lehetővé teszi, hogy a tó vízszintje megfelelő magasságban tartható legyen egész nyáron. Nincs ok tehát aggodalomra a szezon miatt.

A Balaton jelenlegi vízállása 86 centivel magasabb a tavaly őszinél, ez a plusz vízmennyiség tizenhárom Velencei-tónak felel meg. A két vízállás közötti térfogatkülönbség 500 millió köbméter.

Molnár Béla hangsúlyozta: ha nem nyitják ki a zsilipet, akkor a következő napokra előre jelzett eső és szél esetén a víz időszakosan elönthetett volna egyes, mélyebben fekvő déli parti területeket. A jelenleginél magasabb vízszinttartást az teszi lehetetlenné, hogy az említett déli parti területek 130-140 centis magasságra épültek az előírt kétszáz centi helyett. A szakemberek szerint egyébként szükséges volna a Sió-csatorna vízlevezető kapacitásának a növelése, ez a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban valósulhat meg pályázati támogatás esetén, akár csak a kritikus déli parti részek csapadékvíz-elvezetésének a megoldása, továbbá a partvédelem és a parti sétányok magasabb szintre emelése.

A Balaton várható vízállása
május 15. 122 cm
május 31. 119 cm
június 15. 115 cm
július 5. 110 cm
Forrás: OVF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét