Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az alacsony bérek és a túlképzés miatt megindult az elvándorlás külföldre

Az alacsony bérek és a túlképzés miatt megindult az elvándorlás külföldre

Az alacsony bérek és a túlképzés miatt folyamatos az elvándorlás a turizmus-vendéglátás területéről is - írja a Világgazdaság. A szakmailag képzett, kellő nyelvtudással is rendelkező szakemberek főleg Ausztriában és Németországban próbálnak szerencsét.

Továbbra is nagy biztonsággal állítható, hogy aki gyorsan szeretne meggazdagodni, az valószínűleg messziről elkerüli a turizmus-vendéglátás területét, hiszen hagyományosan ebben a szektorban lehet a legrosszabbul keresni. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken februárban közvetlenül mintegy 26 ezer főt foglalkoztattak a KSH adatai szerint, ami 0,9 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. Ez a szám a nyári hónapokban 30 ezer fölé szokott növekedni. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 147 ezer forint körül alakul.

A rendszeres havi bruttó átlagkereset pedig még a 140 ezer forintot sem éri el. Ez a sereghajtó pozíciónak felel meg, még a mezőgazdaságban is közel 20 ezer forinttal többet lehet hazavinni. „Hagyományosan nagyon gyenge a bérszínvonal ebben az ágazatban, mert borravalós szakma volt. A szállodák esetében a bérköltség a legnagyobb kiadási tétel, akár a 30-35 százalékot is elérheti” – mondta a Világgazdaságnak Kovács István. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára hozzátette: jellemző az atipikus foglalkoztatás, a részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos házak foglalkoztatnak, minimális arányban.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara legutóbbi felmérése szerint a frissdiplomások többsége tisztában van a realitásokkal: 61 százalék a frissdiplomások nettó átlagkeresetét 100-150 ezer forint között határozta meg.

Az Új Széchenyi Tervben a kormány 10 év alatt 1 millió új munkahelyet tervezett létrehozni, amiből a turizmusban és vendéglátásban mintegy 300 ezret. „A foglalkoztatottak száma lassabban növekszik az új szállodák miatti kapacitásbővülésnél, amit az ezzel párhuzamosan zajló folyamatos leépítések okoznak. Összességében kicsit a pozitív felé billen a mérleg” – mondta Kovács István.Leszögezte: nyilvánvaló, hogy amennyiben a turizmus, a hazai szállodaipar teljesítménye nem javul jelentősen nincs esély arra, hogy ezeken a területeteken a kitűzött cél megvalósuljon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk