Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Autópályát, hidat épít a kormány az Ormánságban

Autópályát, hidat épít a kormány az Ormánságban

A Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítéséről, továbbá az M6-M60-as autópálya horvát határig történő meghosszabbításáról döntött a kormány - jelentette be Orbán Viktor a baranyai Kémesen csütörtökön, aki szerint az Ormánság térségét a helyieknek kell megújítaniuk, a kabinet azonban támogatja ebben őket. A kormányfő beszélt az eurócsatlakozásról is, amivel szerinte még felesleges foglalkozni.

A miniszterelnök a kormány kémesi kihelyezett ülése után hangsúlyozta: a Budapestről érkezett kormánytagok nem tudják vállalni, hogy ők építenek a dél-baranyai Ormánságból régi szép időket idéző térséget, mert azt az itt lakóknak kell megtenni, de a kormány csütörtöki jelenlétével bizonyítja, hogy az ormánságiak számíthatnak rá, számíthatnak Magyarországra. Orbán a korményülésen ugyanakkor arról beszélt, hogyaz Ormánság térségfelzárkóztatási programjának, a 43 települést érintő Ős-Dráva programnak a sikere a kormány és az ország tesztje is, mert értékmérője annak, hogy mit tudnak kezdeni az elesett térségekkel.

'Leromlott hely'
Az Ormánság egy olyan térsége az országnak, amelynek fantasztikus a múltja, de az elmúlt évtizedekben 'leromlott hellyé' vált, és magas munkanélküliséggel küzd - fejtette ki a kormányfő, aki számos kérdést tett fel a házigazda Tiffán Zsoltnak, a Baranya megyei közgyűlés elnökének, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, valamint a kabinet tagjainak a megye, azon belül is az Ormánság helyzetével kapcsolatban. Érdeklődött egyebek mellett az ország egyik leghátrányosabb térsége, az Ormánság közlekedési infrastruktúrájáról, a cigányság helyzetéről, a munkahelyteremtésről, az agrárium és az oktatás állásáról, valamint a templomok állapotáról is.

Tiffán Zsolt beszédében felidézte, hogy a 25 milliárd forintból megvalósuló Ős-Dráva program célja egy vízkormányzási rendszer kialakításával, a folyó eredeti állapotának visszaállításával az öntözés, a turizmus, a mezőgazdaság, azon belül az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés, a feldolgozóipar fellendítése, a foglalkoztatottság növelése. Az Ős-Dráva program kormánybiztosaként is dolgozó politikus hangsúlyozta: ahhoz, hogy Baranya vonzóbbá váljon a befektetőknek, komoly infrastrukturális beruházásokra, elsősorban útépítésekre lenne szükség.

Kell komp és autópálya is
Tiffán Zsolt a kormány támogatását kérte az M6-os autópálya meghosszabbításához Eszék felé a horvát határig és a Kaposvárt Szigetvárral összekötő 66-os út építésének folytatásához a Dráváig. Fontosnak nevezte egy drávai híd, Vejtinél egy kompátkelő és az ahhoz vezető út építését is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, hogy az autópálya a következő kormányzati ciklus végére eljuthat a határig, a vejti kompátkelő kialakításáért már folynak az előkészületek, megvalósulása Horvátországtól is függ. A komp elérhetőségét magyar oldalon biztosító 10 kilométeres útszakasz még idén elkészülhet.

Orbán Viktor kérdésére Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter közölte: 2014 második felében megépül a Pécset elkerülő út, amely képes lesz levezetni az M6-M60-as autópálya teherforgalmát.

Még nincs itt az euró ideje
Magyarországnak egészen addig nem szabad komolyan foglalkoznia az eurócsatlakozással, amíg általános fejlettségi szintje nem éri el az eurózóna fejlettségének 90 százalékát - mondta Orbán Viktor a kormányülés utáni sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva. Ha elérte ezt a szintet az ország, akkor lehet majd komolyan beszélni bármilyen következő lépésről. Egészen addig azonban Magyarországnak a saját gazdasága megerősítésével kell foglalkoznia - hangsúlyozta a kormányfő, megjegyezve, hogy szerinte korábban elhibázták az Európai Unió bővítésének gazdaságpolitikáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk