Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Augusztus 27. 10:01, kedd | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Átírt határidő: vakon rendelik az új kasszát a vállalkozók

Átírt határidő: vakon rendelik az új kasszát a vállalkozók

Kapkodják a fejüket az érintett kereskedők és vendéglátósok: itt az újabb határidő az online-kasszára történő áttérésre, ha jól számolunk, akkor január óta a hatodik.

A múlt héten írtuk meg, hogy az adóhatóság (NAV) tájékoztatója szerint augusztus 31-ig csak regisztrálni kell, elég december 31-ig áttérni az új pénztárgépekre. Hétfői hír, hogy egyeztetett a NAV és a szaktárca, s e szerint szeptember végéig meg kell rendelni az új kasszákat. – Ez a jogbiztonság? A rendelkezések újraértelmezése egyik hétről a másikra? – kérdi Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke.

Hogyan tervezzen így előre a vállalkozó? – Kertész Rezső költői kérdése ez. A Kisosz somogyi társelnöke azt mondta: egymás után kapják a telefonokat, információt kérnek a tagtársak, mert egyik nap ezt, a másik nap amazt hallják, a múlt hét végén például a szaktárca még ragaszkodott ahhoz, hogy a NAV néhány nappal korábbi tájékoztatásával ellentétben mégis meg kell rendelni augusztus 31-ig az online-pénztárgépeket. Azóta azonban lezajlott az egyeztetés a két fél között és hétfőn arról lehetett olvasni: harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptember elsejétől a hónap végéig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádióban arról is beszélt: október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel.

Az új, az adóhivatallal online-kapcsolatot fenntartó pénztárgépek megvásárlása egyelőre nem lehetséges, mert bár engedélyes forgalmazók már vannak, a kasszák sorozatgyártása még nem indult el, így a kereskedők nem tudják beszerezni. A NAV minapi állásfoglalása szerint augusztus 31-et követően csak a pénztárgépek későbbi beüzemeléséhez, az online kapcsolattartáshoz szükséges kód igénylését ellenőrzi, bírságot viszont az év végéig nem szab ki arra a kereskedőre, aki nem cserélte le kasszáját. Az NGM ezzel szemben azon az állásponton volt, hogy a kód igénylése mellett az új pénztárgépre leadott megrendelést is fel kell mutatnia a kereskedőnek szeptember után – még ha magát a pénztárgépet csak később, az év végéig szerzi és üzemeli is be.

– A nyár elején még augusztus 31-e volt az átállás határideje, ezért időzítettem addigra a zárást és a dolgozókat is így vettem fel – mondta lapunknak egy balatoni vendéglátós. – Nem akartam már az idén az új géppel bajlódni a néhány szeptemberi hét során. Most azonban mégis zárhatnék később is, csakhogy ilyen gyorsan egy vállalkozó nem tud reagálni; az árubeszerzést, az alkalmazottak foglalkoztatását hetekre, hónapokra előre kell tervezni.

– Az adóhatóság honlapjára augusztus 16-án felkerült és 21-én módosított tájékoztatást tekintjük irányadónak, nyilatkozatokra nem tudunk alapozni – így Kertész Rezső. – Az új és új információk, határidők hallatán csak kapkodják a fejüket a vállalkozók. A jövő hónap során konzultáció keretében próbáljuk megismertetni a Kisosz-tagokat az új pénztárgépekkel. Egyelőre úgy tűnik, hogy mivel a sorozatgyártás még nem kezdődött el, szeptember folyamán „vakon” kell megrendelniük valamelyik típust. Számos nyitott kérdés is maradt. Szó volt például arról, hogy a tavaly vásárolt kasszákat át lehet alakítani, újabban azonban erről már nem hallani. Az azonban legalább tisztázódott, hogy augusztus 31-e után is lehet még használni a régi kasszákat.

– Ha tudnák ezeket a hamari döntéseket hozók, hogy mi az a vállalkozás, ha a saját pénzük lenne a tét, akkor biztosan máshogy állnának hozzá – jegyezte meg egy siófoki kereskedő.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.