Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 24. 09:40, kedd | Helyi
Forrás: sonline.hu

Álláshelybőség a Balatonnál, már Romániában is beindult a toborozás

Álláshelybőség a Balatonnál, már Romániában is beindult a toborozás

Romániában adnak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, középiskolás diákokat gyorstalpalón igyekeznek betanítani – a munkaerő-toborzás olyan módszereire kényszerülnek a balatoni vendéglátósok, mint még soha.

Sok a betöltetlen álláshely, kevés az idénymunkás, egyre nehezebb megfelelő, képzett munkaerőt találni – foglalta össze Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgató, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.
Rímel a szavaira a Kisosz-tagság tapasztalata is; a mikrovállalkozások érdekvédelmi szervezetének balatonszárszói szezonnyitó fórumán hangzott el: annak ellenére, hogy magas az álláskeresők száma, kevés a jó szakember, mármint az olyan, akit a vendéglátás azonnal alkalmazni tudna a szezonra. – A pincér, az eladó, a szakács hiányszakma és azért is lehet az, mert nagyon sok szakember nézett a Balaton-partnál kedvezőbb, éves kenyérkereseti lehetőség után és ezt Ausztriában vagy Olaszországban találta meg – vélekedik Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke. – Sőt, tendenciává vált már, hogy jó néhányan a nyárra se jönnek vissza a Balaton mellé, mondván: a kinti minimálbér is hozhat annyit, esetenként többet is, mintha idehaza vállalkozna, ráadásul odakint idegeskedni sem kell.
Hoffmann Henrik arról is beszélt: a szállodák alapvetően a színvonal emelésében lennének érdekeltek, de szorult helyzetükben szinte már bárkit felvesznek, mert nem tudnak versenyezni az osztrák vagy az angol bérekkel, másrészt rengeteg a diplomás, és kevés a szakmunkás. – A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jövedelmezőségi szintje mellett ez elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne.

Igaz, hogy még az áprilisi választások előtt, de elhangzott a bejelentés: vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium az áfacsökkentés lehetőségeit a turizmusban. Versenyképtelen a magyar vendéglátás a 27 százalékos áfával, a környező országok némelyikében igen kedvezményesen adózik az ágazat – hangsúlyozzák évek óta a balatoni vállalkozók. Horváth Viktória helyettes államtitkár sem látja alapvetően másként. „A vendégforgalom jelentős növekedése nem járt együtt a vállalkozások jövedelmezőségének javulásával – mondta egy fórumon. – Az árak nem emelkedtek, a hotelek jövedelmezősége tavaly érte el a válság előtti szintet.”

A KSH 2013-as adatai szerint míg a pénzügyi tevékenység bruttó 458 ezer forintos átlagbért jelentett, addig a vendéglátás 146 ezrest. – Az a nagy kérdés, hogy miképpen adjuk vissza a munka becsületét – így Hoffmann Henrik. – Diplomások állnak a recepción, mert a szakmák presztízse folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedekben, egyre kevesebben jelentkeztek szakmát tanulni – mind többen akarnak diplomát, irodai, fehérgalléros állást – így egyre kevesebb végzőst is kapott a szektor. Ráadásul a fizetésért sokat kell dolgozni. Azt szoktam mondani, hogy csak az szegődjön el a vendéglátásba, aki képes tudomásul venni: ez életforma, szolgáltatás, itt addig tart a munkaidő, amíg el nem megy az utolsó vendég. Nyugat-Európában is alacsonynak számít a vendéglátásban dolgozók 1500-2000 eurós havi bére, ezeket az állásokat kelet-európai vendégmunkásokkal töltik föl. Hazánkban alacsony a munkaerő mobilitása, azaz hiába akad Borsodban például sok állástalan vízvezeték-szerelő, karbantartó, ha én Siófokon nem találok ilyet.

A regionális TDM-szövetség elnöke úgy véli, abban a kormányelképzelésben van logika, hogy a turizmus lehet képes leginkább a ma még nem foglalkoztatott munkaerő tömeges alkalmazására. Hiszen – tette hozzá – számos területen valóban elegendő a betanított munka, az állástalanok vendéglátós célú átképzése sok „használható” munkaerőt teremthet az ágazatnak, ugyanakkor persze szükség van a magasan kvalifikált szakemberekre is, például amikor egy első osztályú étteremben bort kell ajánlani az étekhez.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.