Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 21. 21:40, péntek | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Állami bekeményítés: szigorúan ellenőrzött lakások

Állami bekeményítés: szigorúan ellenőrzött lakások

A procedúrán a következő másfél esztendőben mindenkinek át kell esnie, s lakáson belül öt, a gerincvezetékeknél tíz évenként újra és újra meg kell ismételni az ellenőrzéseket.

Tájékoztató kötelező műszaki-biztonsági ellenőrzésekről – fogad a kiírás négylakásos társasházunk ajtaján, mely Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter 11/2013. (március 21.) rendeletére hivatkozik. S melyből kiderül, hogy az év végéig el kell végeztetni az érintésvédelmi, EPH- (a szépnevű egyen potenciálra hozást takarja a rövidítés) és gáz műszaki biztonsági vizsgálatokat. Esetünkben lakásonként 13 725, valamint épületenként további 108 580 forintért. Július 1-én így hát nem árt otthon lennünk, hiszen érkeznek a szakemberek, akik bemérik a készülékeket, megvizsgálják a csöveket, csatlakozásokat, s ha minden rendben, kiállítják az engedélyeket, melyek hiányában az új esztendőben a szolgáltató lekapcsolja a gázt, illetve a villanyt.

A fenti procedúrán a következő másfél esztendőben mindenkinek át kell esnie, s lakáson belül öt, a gerincvezetékeknél tíz évenként újra és újra meg kell ismételni az ellenőrzéseket.
– Az idén a szövetkezet 37 házából húszban el kell végeztetnünk az ellenőrzést – tájékoztatott Bíró Jánosné, a kaposvári Rózsa Lakásszövetkezet elnöke. – A tulajdonosokra eddig is több jogszabály vonatkozott, ám mostanáig ezeket kevesen vették komolyan, viszont az elmúlt időszakban megszaporodtak országszerte a paneltüzek, robbanások, melyek a nem megfelelően beállított és használt készülékekhez köthetőek, így szigorodott a törvény.

A jövőben a lakásoknak tehát lesz érintésvédelmi, elektromos biztonságtechnikai, tűzvédelmi és gázvizsgájuk, mindezeket persze csak megfelelően regisztrált szakemberek végezhetik el. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkárságának ajánlása alapján 3–10 ezer forintért lakásonként, ami ugye két szakember esetében húszezres felső határt jelent.

– Miután esetünkben rengeteg társasházi lakást kell bevizsgáltatni, így társas vállalkozásokat bíztunk meg az ellenőrzésekkel – folytatta Bíró Jánosné. – Fontos a sorrendiség is, előbb az érintésvédelmi hatósági engedélyre van szükség, csak utána jöhet a gázvizsgálat.
Melyek mindegyikéről hivatalos papír készül, ezt csatolják a lakás dokumentációjához – jó esetben. A rosszabbik verzió szerint viszont az ellenőrzési díjak mellett átalakításokra is kényszeríthetik a tulajdonost. A társasházi lakásokat, főként sok panelt ugyanis az elmúlt években sokan átalakítottak, ám a változtatásokat nem engedélyeztették, jegyeztették be, így ezekre most kerül majd sor. Ez persze nem azt jelenti, hogy a megszüntetett konvektor helyett beépített kazánt, cirkót le kell szerelni, s vissza kell állítani az eredeti állapotot, ám a szükséges változtatásokat a tulajdonosnak kell fizetniük.

– Viszont egyúttal legalizálni tudja az átalakításokat – tette hozzá a Rózsa Lakásszövetkezet elnöke. – Ami nemcsak neki fontos, hanem az egész társasháznak, ugyanis sok esetben azért nem tudtak a közösségek pályázni, mivel nem voltak érvényes hatósági engedélyek, így például a kaposvári Zaranyi-lakótelepen is több épület nem tudott részt venni a panelprogramban.
Ebből a szempontból feltétlenül előnyös az ellenőrzés, s a hatósági papírozás, másfelől viszont azoknak a tulajdonosoknak is fizetniük kell érte, akik – ahogyan a szakemberek tanácsolták – a fűtési szezon kezdete előtt eddig is elvégeztették az ellenőrzéseket. S nemcsak most, hanem a jövőben is: a köztes vizsgálatok papírjait ugyanis nem fogadják el a hatóságok.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése