Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 07. 09:59, péntek | Helyi
Forrás: sonline.hu

A partvédőmű rongálódott, de medrében maradt a Balaton

A partvédőmű rongálódott, de medrében maradt a Balaton

Nem volt szükség a több településen készenlétbe helyezett homokzsákokra, melyekkel a mélyebben fekvő ingatlanokat védték volna.

Ki-kicsapott a Balaton csütörtökön a medréből Balatonfenyvesnél. S bár a legközelebbi ingatlanok kerítéséig nyomult a tó vize, több helyütt áztatva a partot és nem egy helyen megrongálva a partvédőművet, a várt erősségű szél és a Balaton „kibillenése” szerencsére elmaradt. A legmélyebben fekvő Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor is megnyugodva konstatálta a partszemle során: nem lépett ki medréből a tó.

Nem volt tehát szükség a több településen készenlétbe helyezett homokzsákokra sem, melyekkel a mélyebben fekvő ingatlanokat védték volna. Az előre jelzetthez képest kisebb erejű volt a szél szerda este és csütörtökön a Balaton partján – igaz, az idokep.hu adatai szerint Fonyódnál 60 kilométeres széllökéseket is mértek. Tizenöt településen (tizennégy déli partin, valamint Keszthelyen) rendelt el másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság, de tájékoztatásuk szerint végül komolyabb beavatkozásra sehol sem volt szükség. Szakembereik és a katasztrófa-védelem munkatársai azonban továbbra is a parton tartózkodnak.

A Balaton átlagvízszintje egyébként csütörtökön is a szerdaihoz hasonlóan 129 centiméter volt, ami az 1977-ben bevezetett vízszabályozási rend óta rekordmagasságnak számít. Az előrejelzések szerint szerda estétől erősödött volna fel az északi szél a térségben, ám ez végül ötven kilométerrel arrébb történt meg. A vasárnapra jelzett újabb erősebb szélnek egyelőre még nagy a bizonytalansága.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén