Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Február 24. 11:13, hétfő | Helyi
Forrás: sonline.hu

A nap fotója: átcsordult a Balaton a Sió-zsilip fölött

A nap fotója: átcsordult a Balaton a Sió-zsilip fölött

Siófoknál 129 – jelentette az országos vízjelző szolgálat vasárnap a Balaton vízállásáról. Át is csordul már a víz a Sió-zsilip fölött, melyet vasárnap még zárva tartottak.

A tó átlagos vízszintje ugyanis ennél hét centiméterrel alacsonyabb, a vasárnapi állás szerint 122 centi. Péntekhez képest egyetlen centit emelkedett, mert bár Zala megyét és a Balaton nyugati-medencéjét azóta is áztatták esők, a hétvégére beígért, széllel kísért nagy esők elmaradtak, a keleti-medence péntek óta alig kapott csapadékot.

A Kis-Balatonnál e közben már folyamatos a belvízi védekezés; telítettek a csatornák és az árkok, illetve a közeli területek, míg a Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti vasútvonalak mentén lévő árkokban a magas vízszint a töltés szilárdságát is veszélyeztetheti. A Kis-Balatonnál negyvenhárom szivattyú üzemel, illetve mobil szivattyúk beállítása is szükségessé vált. Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, lakóházak nincsenek veszélyben, de az elöntött területek nagysága 43 hektár. A vízügyi igazgatóság az elmúlt tíz nap alatt több mint 1,6 millió köbméter vizet emelt át az elöntött területekről.

Jó hír viszont, hogy a „szokásosan” legkritikusabb déli parti területen, Balatonfenyves, Balatonmária környékén egyelőre nem fenyeget „vészhelyzet” és a következő napokra száraz időt jeleztek a meteorológusok.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára