Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 08. 11:45, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A milliárdosok csaknem ötöde rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már börtönben van Kínában

A milliárdosok csaknem ötöde rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már börtönben van Kínában

Ötből egy kínai milliárdos rendőrségi vizsgálat alatt áll vagy már el is ítélték pénzügyei miatt - írja a Global Times című központi lap.

Az újság megemlékezik arról, hogy az elmúlt alig több mint hat év során a kínai dollármilliárdosok száma elképesztő mértékben, 15-ről 250-re emelkedett az országban, ez csaknem tizenhétszeres növekedés. A szupergazdagok közül több mint negyvenen ugyanakkor már el is veszítették vagyonukat vagy szabadságukat, esetleg mindkettőt, illetve jelenleg is rendőrségi vizsgálat alatt állnak - írja a lap, alátámasztva a tehetős kínaiakról évente listát közlő Hurun Kutatóintézet korábbi megállapításait.
Nyugati társaikkal ellentétben a vagyonos kínaiak nem szívesen szerepelnek a leggazdagabbakat rangsoroló összeállítások élén, a túlzott reflektorfény és nyilvánosság ugyanis a hatóságok figyelmét is felkelti, és szélesíti a rosszakarók táborát.
Hogy mennyire nem szerencsés milliárdosnak lenni az országban, azt a China Daily napilap egy korábbi összeállítása tükrözi. Az ebben összegyűjtött statisztikák szerint Kínában 2003 és 2011 között 72 milliárdos halt meg, vagyis átlagosan negyvennaponta egy fő. Közülük 15-en gyilkosság áldozatává váltak, 17-en öngyilkosságot követtek el, heten balesetben, 19-en betegségben haláloztak el, a fennmaradó 14-et viszont - többnyire sikkasztás vagy más gazdasági bűncselekmény miatt - kivégezték.
A halálra ítéltek közt van például az értékpapírjaival milliárdokat kereső Jüan Pao-csing, aki egy zsarolója meggyilkolásáért a saját életével fizetett. Jelenleg is börtönben ül többek között a sanghaji Csou Cseng-ji, akit egykoron az ország első számú ingatlanfejlesztőjeként tartottak számon. Csout 2003-ban bennfentes kereskedelem miatt 16 év börtönre ítéltek, majd 2007-ben egy újabb tárgyaláson sikkasztás vádjában is bűnösnek találtak.

Címkék: Kína-társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).