Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 05. 07:21, péntek | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

A káosz enyhül, a tartozás marad: 10 év után rendet vág a DRV

A káosz enyhül, a tartozás marad: 10 év után rendet vág a DRV

Mind a százhat lakáshoz főmérőt szerelt a DRV Zrt. a siófoki Rózsakert lakóparkban

Aligha akad példa hasonlóra, hiszen a lakókert egyetlen helyrajzi számon van nyilvántartva, osztatlan közös tulajdonnak számít és még csak nem is társasház.

– Tíz éve, amikor ideköltöztem, a kaotikus állapotokat tapasztalva azt mondtam: márpedig itt főmérők lesznek minden lakótömbhöz, vagy minden lakáshoz! Mostanra sikerült ezt elérni – összegez Molnárné Stander Judit, hangsúlyozva, hogy ő nem közös képviselő (nem is lehet, hiszen a lakópark még nem társasház), hanem csak egy lakó a sok közül.

A vízszolgáltató a lakótelep egyetlen főmérőjét volt hajlandó elfogadni, miközben a lakók össze-vissza fizetgettek, a földhivatali nyilvántartásban az épületek sem voltak rendesen feltüntetve, az önkormányzatnál rejtélyes módon elvesztek a lakópark dokumentumai, ötven-hatvan centi átmérőjű fő víznyomócső halad át az ingatlan alatt – csak ízelítő, amit odaköltözésekor Molnárné tapasztalt. A DRV egyre nagyobb összeget követelt vízdíjtartozás fejében a közösségtől, legutóbb, egy éve a vízmű tájékoztatása szerint ez meghaladta a 21 millió forintot. Amint megírtuk, 2008-ban néhány héten át naponta több órára a vizet is elzárta a társaság, hasztalan...

– A jogi képviselővel addig jártunk a DRV nyakára, míg belátták: a cég érdeke is, hogy rendet vágjon ebben a káoszban – így Molnárné Stander Judit. – Most ott tartunk, hogy nyolc aknát alakítottak ki, melyekbe valamennyi lakás számára külön főmérőt helyeztek el. Saját költségükre teljesen új vezetéket is építettek, a régit elvágják, ha minden lakó kiépíti a saját vezetékét a főmérőtől. A lakók valamivel több, mint nyolcvan százaléka vállalta ezt, s a szándéknyilatkozatot mindenki abban a tudatban írta alá: július 31-ig kell ennek megtörténni, utána a DRV megszünteti a vízszolgáltatást a régi vezetéken, aki tehát nem köt rá a főmérőjére, az onnantól kezdve csak a közkútról vehet vizet. Ezzel az eshetőséggel is számolva a vízmű két közkutat is tett a lakótelep két pontjára. A közösség jogi képviselőjével együtt üdvözüljük ezt a megoldást, tiszták lesznek végre a viszonyok, már valóban csak mért víz folyik a rendszeren, a DRV tíz év után megtette a magáét, a többi az egyének felelőssége. Nem mindenkinek tetszik persze az, hogy rendezett viszonyok lesznek, akadnak, akik a nem éppen európai együttélési formák fenntartásában lennének érdekeltek...

Molnárné ezzel azokra is céloz, akik például a mai napig megtorpedózzák a társasházi alapító okirat elfogadását. Ami ugyan már 2007-ben elkészült, de azóta bírósági úton sem sikerül elérni ennek a létrehozását, mert mindig vannak akadékoskodók. Ennek a hiányában például a lakópark lakásaira hitelt sem adnak a bankok, fedezetül nem fogadják el, mert osztatlan közös a tulajdon. S utat, járdát, kerítést, világítást csak saját erőből tudnak építeni. A „kvázi közös képviselő” hölgy egyébként a Rózsakerten belüli út kiépítését is „kijárta”, ma már a földhivatali nyilvántartás is rendben van, ami pedig az új főmérő vízórákat illeti, még a társasház-alapítás ügyében eljáró bíró is hitetlenkedve kérdezte tőle: nem téved, tényleg mindenkinek főmérője lesz? Ilyenről ugyanis még ő sem hallott...

Az pedig már valóban csak „hab a tortán”, hogy a lakókert anno úgy kapott építési engedélyt, hogy a telken vezet át több évtizede egy fő víznyomócső. – Az eternit cső állapotát megnézettük egy szakértővel, aki elszörnyülködött – állítja Molnárné Stander Judit. – Csőtörés esetén állítólag öt-nyolc órába telne, mire le tudnák venni a nyomást a vezetékről, addigra a lakótelep már eltűnne a föld színéről... Áthelyezésről, vagy védővezetékről hallani sem akar a DRV, igaz, örüljünk annak, hogy a főmérők kiépítésébe eredeti elképzelésüktől eltérően végül úgy belementek, hogy eltekintettek a tetemes vízdíjtartozás előzetes rendezésétől...

Nem kell majd megfizetni a különbözetet, de még igen

Sajtóinformációk alapján egy új kormányrendelet következtében a társasházban élők a mellékmérők alapján fizethetik a vízfogyasztást, így a régi viták véget érhetnek a fő- és mellékmérők állása miatti különbözetről. „A vízszolgáltatók a kormányrendelethez igazítják számlázásukat” – írták egyes sajtótermékek. Több közös képviselő is firtatta ez alapján, hogy mit lép a DRV Zrt.? Szebényi Tibor, a siófoki székhelyű vízmű értékesítési vezetője arról tájékoztatott: a kormányrendelet értelmében a fogyasztó nem köteles a bekötési vízmérő és az elkülönített vízhasználatokat mérő mellékvízmérők mérési különbözetéből megállapított fogyasztási különbözetet megfizetni abban az esetben, ha a bekötési vízmérő mellett az elkülönített vízhasználatok kizárólag hitelesített vízmérőkkel rendelkeznek. „A DRV Zrt. a jogalkotó szándékával összhangban új üzletszabályzat-tervezetében biztosít lehetőséget arra, hogy a főmérő és mellékmérő fogyasztás-különbözete ne kerüljön kiszámlázásra. A DRV Zrt. új üzletszabályzat-tervezetét benyújtotta a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatalhoz.” Ennek jóváhagyásáig a társaság a régi módon állítja ki a számlákat, azaz felszámolja a fő- és mellékmérők közötti különbözetet is.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.