Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Február 27. 14:09, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A fiatalabbaknál nehezebben ismerik fel a rákot

A fiatalabbaknál nehezebben ismerik fel a rákot

Egy új angliai tanulmány, amely több mint 41 ezer rákos beteget vett gorcső alá.

Rámutatott, hogy a páciensek 77 százaléka, miután először tapasztalt tüneteket és elment háziorvosához, csak a második vagy harmadik konzultáció után került szakorvoshoz. Ezért késik a rák felismerése és annak kezelése.

Közülük is a nők, a fiatalabb korosztály, valamint a ritkább rákos megbetegedéseknél, mint a melanoma multiplex, a hasnyálmirigy, a gyomor, valamint a petefészekrák esetében figyelték meg, hogy nehezebben, csak több konzultáció után gyanakodnak a rákra.

'Mindez azt mutatja, hogy a rák felismerésének kutatását jobban előtérbe kell helyeznünk' - mondta Georgios Lyratzopoulos, a Cambridge Egyetem klinikai főmunkatársa. Hozzátette: az elsődleges tünetekre kell fókuszálni, valamint azok különböző megjelenésére az egyes csoportoknál.

A kutatás során 24 különböző rákfajtát vizsgáltak meg 2010-ben. A szakemberek elmélete szerint a fiatalabbaknál azért késik a rák felismerése, mert náluk kevésbé gyanakszanak a daganatos megbetegedésre. Ugyanez vonatkozik a nőkre, akik körében kevesebb a megbetegedés, mint a férfiaknál, ezért nem kellően gyanakodnak a rákra a háziorvosok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk