Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 29. 08:47, péntek | Helyi
Forrás: http://mti.hu

Április elsején ismét lesz a tavakon viharjelzés

 Április elsején ismét lesz a tavakon viharjelzés

Hétfőn megkezdődik tavainkon az október végéig tartó viharjelzési szezon.

A jelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriumából adják ki a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségére - közölték a katasztrófavédelem csütörtöki rendezvényén Balatonföldváron, ahol próbaindítást hajtottak végre a rendszeren.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Biztonságban vizeinken című rendezvényén bemutatták a Balaton keleti medencéjében bevezetni tervezett új, biztonságosabb, LED-es technológiájú viharjelzőlámpák működését. Bemutatták továbbá a vízi rendészet és a vízi mentés hatékonyságát szolgáló hajóhelyzet-meghatározó rendszert, amellyel első lépésként az idén 25 hajót szerelnek fel, és bejelentették, hogy a balatoni viharjelzőrendszer újabb két állomással bővült: Fonyód-Bélateleppel és Badacsonylábdiheggyel.
Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a nyaranta a lakossága két-háromszorosát kitevő turistatömeget befogadó Balaton-régióban a biztonság és a közbiztonság az egyik legfontosabb érték. A térség számára ennek megteremtése többletfeladatokkal jár, amelyre tavaly 30 millió forint támogatást kapott, az idén viszont már 70 millió forint jut - jelentett be előzetesen egy áprilisban hivatalossá váló döntést.
Tollár Tibor, az OKF főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy az utóbbi években 50 százalékkal nőtt a viharjelző állomások száma. A tavalyi tapasztalatokról szólva kifejtette, a balatoni jelzőrendszer hárommedencéssé tétele lehetővé tette a helyi viszonyoknak megfelelőbb, pontosabb viharjelzést a régióban, amivel csaknem 10 százalékkal lehetett csökkenteni a tó középső területein fenntartott viharjelzések idejét.
A viharjelző rendszer a Balatonon 31 stabil és a kiemelt strandokon elhelyezett 16 mobil fényjelzőből, a Velencei-tavon 3 stabil és 1 mobil lámpaegységből áll.
Horváth Lászlónak, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint a mintegy 600 négyzetkilométeres kiterjedésű Balatonon, amely Közép-Európa legnagyobb tava, 102 engedélyezett kikötő, 150 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, és több mint 10 ezer vízi járművet üzemeltetnek rajta. Egy-egy kánikulai napon a mintegy 300 fürdésre alkalmas helyen a vízben vagy partközelben körülbelül 300 ezer ember van, akinek a biztonságáról gondoskodni kell.
Az üdülőrégióban tavaly 348 esetben kellett elrendelni viharjelzést, és a vízi rendészet 124 mentéssel 329 embert helyezett biztonságba. A kapitány kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy a Balatonon az elmúlt húsz évben a vízbiztonsági intézkedések hatására a korábbi mintegy 50-ről évi 5-10-re csökkent a vízbefulladások száma.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.