Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Január 11. 12:53, szombat | Helyi
Forrás: sonline.hu

Siófok a legnépszerűbb: egy toplista, ahol Somogy az első

Siófok a legnépszerűbb: egy toplista, ahol Somogy az első

Minden hatodik szállásfoglalást Somogy megyében kötötték le a belföldi turisták 2013-ban a szallas.hu adatai alapján – íme egy statisztika, amiben megyénk toplistavezető.

A szobafoglalással foglalkozó portál saját gyűjtése szerint tavaly is, akár csak 2012-ben, Siófokot választották a legtöbben úti célnak. S bár összességében a balatoni régió erősített, az első tíz városból kikerült Balatonlelle, a top 10-be most csak Balatonfüred fért még be a magyar tenger mellől: Siófok, Hajdúszoboszló, Budapest, Eger, Balatonfüred a sorrend.

A belföldi turizmus a gyenge tavasz ellenére is 4,5 százalékkal bővült 2013-ban, a szallas.hu szerint ez elsősorban az erős nyárnak köszönhető, valamint annak, hogy a balatoni régió népszerűsége – többek között az egymást érő rendezvények révén – újra emelkedni kezdett. Somogy egyébként tavaly csaknem kétszeresére növelte előnyét a második helyen álló megyével, Zalával szemben (a portálon foglaló utazók persze leginkább a Balatont részesítették előnyben és nem arról van szó, hogy Somogy más vidékeit fedezte volna fel turisták tömege), Veszprém részesedése az online-szállásfoglalásokból szintén emelkedett, ezzel szemben csökkent Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye népszerűsége a belföldi utazók körében.

Minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett, ez is kiderül az összegzésből, s hogy egyre népszerűbbek a kuponos szállásajánlatok. Tavaly átlagosan 53 ezer forintot költöttek belföldi szálláshelyre, nyolc százalékkal többet, mint 2012-ben.

A Balaton-part 2013-ban valóban jobban teljesített – derül ki a tóparti települések összegzéséből. Még az országos top 10-ből kipottyant Balatonlellén is nőtt a vendégéjszakák száma és a város kúrtaxabevétele. – Az 55 millió forintos tervet felülmúltuk a hatvanmillió forinttal – mondta csütörtökön Kenéz István lellei polgármester. – Hat-hét éve még csak 35 milliót kasszíroztunk, azóta a strand és más szolgáltatások fejlesztésének köszönhetően tartósan ötvenmillió fölé kerültünk. Évről-évre előrébb lép e téren Balatonszárszó is, Dorogi Sándor polgármester most tizenöt százalékkal több idegenforgalmiadó-bevételről számolhatott be. Zamárdi a Balaton Soundnak, illetve a tavaly augusztus 20-a környékén először megrendezett Nagyon Balaton zenei fesztiválnak is köszönhetően messze „túllőtt a célon”: a hetvenmilliós tervhez képest százmillió forintnál is több kúrtaxát szedett be. Balatonszemes is sokat profitált a Rock Beach Fesztiválból, azt is most először rendezték meg, és ott sem fogadta minden helybéli kitörő örömmel a hangos megmozdulást, a számok (hatvanmilliónyi kúrtaxa került összességében a községkasszába) azonban önmagukért beszélnek. Siófok és Balatonföldvár is többet kasszírozott; mint ismert, ez az az adó, melynek minden helyben beszedett forintjához másfelet tesz hozzá az állami költségvetés.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: