Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 22. 09:10, hétfő | Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu

Csúcson a szezon: tömeg a van Balatonnál, de lesz bevétel is?

Csúcson a szezon: tömeg a van Balatonnál, de lesz bevétel is?

Beleszerettek a német bloggerek a Balatonba. Előbb persze a Magyar Turizmus Zrt. ide kellett hogy utaztassa kilencüket azért, hogy hazatérve szétkürtöljék tapasztalataikat a világhálón

Valamennyi tervezi, hogy később visszatér a magyar tenger partjára és egyúttal az általuk szexinek, fiatalosnak leírt Budapestre. A Balaton hihetetlen „karib-tengeriesen” türkiz színe, a kellemes hőmérsékletű víz, a napsütés és a virágzó levendulaföldek hívogató dél-tengeri benyomásokat hagytak bennük – derül ki írásaikból. S a jó borokra, finom ételekre is szívesen emlékeznek.
Új médiumok fiatal képviselőinek más, fiatalos arcot kell hogy mutasson a Balaton, ha azt szeretné a régió, hogy újra visszataláljanak a német, a nyugati fiatalok. A pusztaprogramot, a gulyást, a „tschikóst” alighanem elfelejthetjük, a legtöbb külföldi fiatalt ma a fesztiválok vonzzák, a nemrég véget ért zamárdi Balaton Sound például minden bizonnyal a határokon túlról megnőtt érdeklődésnek köszönhetően tudta húszezerrel növelni tavalyi látogatószámát. – Háromszor annyi külföldi jött az idei Soundra, mint a korábbi években – összegzett Gerendai Károly, a szervező cég egyik tulajdonosa.

– Újra felfedezik a Balatont a nyugatiak, momentán a fiatalok – állapította meg Csákovics Gyula zamárdi polgármester is.
– Olcsó az ország, többet ér az euró, ráadásul egyre mediterránabb hangulatot áraszt mind a Balaton, mind a főváros – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Mezősi Csilla, a Magyar Turizmus Zrt. berlini munkatársa. – Óriásit javult e két terület híre a német fiatalok körében. S lám, nagyon fontos a marketing, egyrészt mert a világ legnagyobb kiutazó piaca a német, másrészt a fiatalok fogékonyak az újra.

Idő persze még, míg érzékelhető „tömegekben” jön újra a nyugati vendég, a Balaton-parton ma a belföldiek jelentős túlsúlya jellemző, egyelőre a magyar turista „tartja el” a balatoni vendéglátást. A szallas.hu előfoglalások, ajánlatkérések alapján készült friss statisztikái alapján Siófok az első számú nyaralási célpont az országban, s a Balaton térhódítását jelzi, hogy míg egy éve ilyenkor csak Balatonfüred tudott még bekerülni a „nyaralási célpont top 10”-be, most újabb két város a déli partról: Balatonlelle és Zamárdi, utóbbi település iránt nyilván a Balaton Sound idejére élénkült meg az érdeklődés, azon a héten ki lehetett volna akasztani a „megtelt” feliratot a városhatárt jelző táblára.

A legutóbbi hétvége tóparti képe arra utalt, hogy csúcsra jár a szezon, mégis megoszlanak a vélemények az érdekeltek körében: bejön ez a nyár idegenforgalmi szempontból, vagy sem? – Jóval több a vendéglátó hely és a szálloda mint húsz, vagy akár csak tíz éve, jobban eloszlik a vendég is – állapította meg Hoffmann Henrik, a balatoni regionális TDM-szövetség elnöke. – A tömeg itt van, ezt tapasztalhatjuk, általános vélekedés azonban, hogy kevés az úgynevezett pluszfogyasztás, magyarul keveset költ a vendég azon kívül, amilyen szolgáltatásokra befizetett. Tény, hogy a nagy áttörés nem következett be, kiugró vendégszám-növekedés nem várható.

Mire alapozva merülhetett fel egyáltalán a „nagy áttörés” reménye? – kérdeztük Hoffmannt, aki úgy felelt: – Az előszezoni adatok, az előfoglalások kedvezőbbek voltak a tavalyinál. Igaz, mindig a júliusi, augusztusi forgalom a meghatározó a szezont illetően, abból meg akad még néhány hét, úgyhogy még bármi lehet. A valódi áttörést pedig, én továbbra is ezt vallom, a hazai turizmusirányítás teljesen új alapokra helyezése hozhatja el...

Nyári mikulás: fagyigyár Balatonlellén is

A magyarok 47 százaléka egy felmérés alapján évek óta nem volt nyaralni. Ezen a helyzeten javítana az első jótékonysági fagylaltgyár, a mikulásgyár „nyári kiadása”. Négy helyszínen az országban, Budapest két pontján, valamint Sárváron és Balatonlellén gyűjtenek fagyit gyártva és árusítva és a bevételből azokat támogatják, akiknek idén nem lenne lehetőségük önerőből családi vakációzni.

A Budapestről érkező családok többsége Balatonlellén nyaral majd, a balatoni fiatalok pedig a sárvári fürdőbe és a fővárosba kirándulhatnak. – A mi településünkön is akadnak olyanok, akik más módon nem tudnának eljutni Budapestre – mondta Kenéz István balatonlellei polgármester. – És örömmel várjuk a hozzánk nyaralni érkezőket, akiknek hasonló képpen nem volna másként lehetősége eljutni a Balatonra.

Címkék: siófok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.