Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 21. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A diótörő - a darab, amely soha nem megy ki a divatból

A diótörő - a darab, amely soha nem megy ki a divatból

Az Andrássy úton ismét igazi mesevilág elevenedik meg, köszönhetően az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Diótörő Fesztiválnak. A Magyar Állami Operaház szervezésében a művészet mellett a jótékonyság is komoly szerepet kap az ünnepi időszakban, s az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. programjával karöltve próbálnak segíteni a rászorulókon. Az eseményről Solymosi Tamás balettigazgató mesélt a Rádió Orient műsorában.

Az Operaház standján ilyenkor évről évre belefuthatunk az épp aktuális előadás művészeibe, ahogy teát, vagy forralt bort árulnak. Az igazgató elmondta, hogy a karitatív akció mindig nagy népszerűségnek örvend, a nézőknek pedig ilyenkor lehetőségük nyílik beszélgetni is a művészekkel, ami általában olyan vonzóvá teszi az eseményt, hogy gyakran komoly tömegek gyűlnek össze egy-egy bódé körül. A karácsonykor sokszor emlegetett „Jónak lenni jó” szlogenhez hűen nem csak anyagi, de bármilyen egyéb adomány fogadására is nyitott a társaság.

Vendégünk pontos összeget ugyan nem tudott meghatározni, de elmondta, hogy folyamatosan nő az adományok száma, és láthatóan odafigyelnek az emberek a felhívásra. Az Operaház előtt egyre több kórus is fellép, akiket szintén mindig komoly emberkoszorú övez ilyenkor.

Egyre többen járnak balettelőadásokra, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a műfaj. Solymosiék pedig azon munkálkodnak, hogy minél szélesebb kínálatot biztosítsanak, és az összes korosztályhoz szólni tudjanak. Gazdag repertoárjukban bőven akadnak olyan darabok, melyek a fiatalokat is be tudják vonzani, a nagycsaládosokat pedig akciókkal is támogatják. Az újranyílt Erkel Színházban az Andrássy úti palota jegyáraihoz képest például akár negyed vagy ötöd áron is elérhetőek a minőségi darabok, melyeket szinte kivétel nélkül mindig telt ház fogad. Ez az Erkelben 2000, az Operaházban pedig 1100-1200 nézőt jelent.

A diótörő egy igazi karácsonyi klasszikus, melyet idén 19 alkalommal adnak elő. Az igazgató elmondta, hogy társulatuk már olyan összeszokott, hogy elég volt csupán 10 nappal az előadások kezdete előtt nekilátni a felújító próbáknak. A darab halhatatlanságát mi sem jelzi jobban, mint hogy ebben az évben is már nyár végére elfogyott az összes jegy. Hoffmann műve 1816 karácsony előtt jelent meg, s generációk nőttek fel rajta. Solymosit is ez a darab, s „gyönyörű koreográfiája, zenéje” inspirálta a balett-táncosi karrierre. Kifejtette, hogy érezhetően mind a meseíró, mind Csajkovszkij, mind a teljes alkotó stáb beleadta saját szívét-lelkét a műbe.

A Magyar Állami Operaház műsorán már több mint hatvan éve fut A diótörő, s számos óriási szereposztást megélt már. Vendégünk elmondta, hogy a táncosok, karmesterek, díszlettervezők mind-mind hozzájárultak a darab töretlen népszerűségéhez. A helyzet világszerte hasonló, s ilyenkor, karácsony tájékán szinte nincs kirakat, ahol ne lenne felfedezhető az ikonikus diótörő baba.

Jövőre az intézményben több olyan balettet is elővesznek, melyeket már egy ideje nem játszottak, de pár nagy „tartozást” is lerónak 2015-ben. Terítékre kerül például a Hattyúk tava, Kenneth McMillan Manonja, vagy a 2012-ben bemutatott Anyegin is. Új szereposztásokkal, új díszletek között, új jelmezekbe bújva elevenednek meg újra ezek a klasszikusok, melyek mellett a frissen műsorra vett darabok is repertoáron maradnak. Solymosi elmondta, hogy a már említett, jól összeszokott csapatnak köszönhetően egyre kevesebb próbára van szükségük, ami egyúttal több színpadi előadást is jelent, a minőséget természetesen megtartva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.